LEPOTOM ŽENA, A SAVETIMA ODISEJ : Kneginja Milica Hrebeljanović, rođena Nemanjić, zamonašila se u manastiru LJubostinja pre ravno 630 godina

S. Babović

04. 02. 2023. u 10:11

PLEMENITA kneginja Milica Hrebeljanović (oko 1335-1405), zamonašila se u manastiru Ljubostinja kod Trstenika, pre 630 godina, ali je ostavila dragocene darove svom narodu i u svetovnom i u potonjem duhovnom životu.

ЛЕПОТОМ ЖЕНА, А САВЕТИМА ОДИСЕЈ : Кнегиња Милица Хребељановић, рођена Немањић, замонашила се у манастиру Љубостиња пре равно 630 година

Stara slika manastira Ljubostinja, Foto Biblioteka "Jefimija"

Teško da se srpska istorija može pohvaliti takvom vladarkom, književnicom i svetiteljkom, koju su, prema ženama poslovnično stroži autoriteti srednjevekovne hagiografije, nazivali sveticom opisujući i njen život pre zavetovanja Bogu.

- Beše roda svetla i slavna i, naročito, od carskog nekog korena, plemena svetog Simeuna Nemanje, prvog gospodina Srbima - govori se o njoj u Žitiju kneza Lazara iz 1392, gde autor podseća na Miličino poreklo.

Biografija kneginje sadrži i podatak da joj je otac bio knez Vratko, koga usmena tradicija prepoznaje pod imenom Jug Bogdan.

- Lepotom žena, a savetima Odisej - opisuje je Konstantin Filozof.

Odmah posle pogibije kneza Lazara u Kosovskoj bici 1389, udovica Milica uspeva da održi krhku državu na okupu i diplomatskim potezima obezbedi joj mir i decenijama kasnije. Ćerku Oliveru udaje za sultana Bajazita i sklapa sporazum o vazalstvu.

Maloletnom sinu Stefanu Lazareviću sve do punoletstva pomaže u vođenju države.

Više istorijskih izvora ukazuje na njene neretke odlaske kod sultana kako bi rešavala i praktična pitanja vođenja države i umirivala političke strasti u vazalnoj Srbiji. I nakon što je sa Jefimijom (despotica Jelena Mrnjačević), otišla u manastir 1393, Milica, kasnije Efrosinija, odnosno monahinja Evgenija, pomaže sinu u državničkim poslovima.

- Blagorazumna, milostiva, štedra, pomirljiva, mužeumna, svakim dobrim običajima ispunjena - piše u "Pohvali Milici", čije se autorstvo često pripisuje patrijarhu Danilu Trećem.

Kneginja Milica, Foto Biblioteka "Jefimija"

Jedan drugi poglavar SPC novijeg doba, Irinej, o Milici je nadahnuto govorio januara 2016, kada je u centru Trstenika, koji kneginju drži za svoju zaštitnicu, otkriven spomenik.

- Bila je najmudrija žena u našoj naciji i istoriji, vladarka koja je posle sloma kosovskog preuzela žezal države, povela narod ka Božijem putu - besedio je tadašnji patrijarh. - Sakupila je u Ljubostinji mnoge udovice kosovske, okupljene suzama za svojim muževima i braćom. Ta mudra žena je shvatila vreme u kojem ju je Gospod izabrao da povede svoj narod u najtragičnijem vremenu srpske istorije.

SPC proslavlja kneginju kao Svetu Prepodobnu Evgeniju 19. jula po crkvenom, odnosno 1. avgusta po gregorijanskom kalendaru. Istog dana slavi se i ime njenog sina Svetog Stefana. U Trsteniku jedna osnovna škola i jedna ulica nose Miličino časno ime.

PISMA, POVELjE, BESEDE...

U BIBLIOTECI "Jefimija", jednom od organizatora posebne duhovne manifestacije "Jefimijini dani" u porti manastira Ljubostinja, podsećaju na stvaralački element Miličine biografije. Brojna su njena pisma, povelje i besede, u kojima je pokazala nesporan književni talenat. Ističu da je pomagala umetnost.

- Posebnu pažnju književnih istoričara su privukle tri povelje kneginje Milice: manastiru Visoki Dečani i svetogorskim manastirima Velikoj Lavri i Svetom Pantelejmonu - kažu u Biblioteci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna