JAJNE ĆELIJE STIŽU I IZ ČEŠKE: Za nekoliko dana počinje vantelesna oplodnja sa donorskim materijalom

J. Ž. S.

26. 01. 2023. u 07:15

SA spermatozoidima donora, ali iz banke reproduktivnog materijala Klinike za ginekologiju i akušerstvo samo nekoliko dana pre nego što su stigle donirane jajne ćelije iz Španije, potvrđena je prva trudnoća.

ЈАЈНЕ ЋЕЛИЈЕ СТИЖУ И ИЗ ЧЕШКЕ: За неколико дана почиње вантелесна оплодња са донорским материјалом

U Srbiji se godišnje na uput uradi više od 6.000 postupaka vantelesne oplodnje, Foto B. Puzović

U GAK Višegradska gde je juče predstavljen program VTO sa prvih šest donorskih ćelija iz inostranstva koje su stigle u Srbiju, rekli su da u domaćoj banci od osnivanja 2019. nisu imali nijednu donaciju jajnih ćelija, već svega pet donatora spermatozoida.

Postupak vantelesne oplodnje sa materijalom iz inostranstva počeće u naredna tri-četiri dana i žene su trenutno u fazi pripreme. Za četiri, postupak će će biti urađen u UKCS, a za dve u GAK "Narodni front".

Do sada se u našoj zemlji za VTO sa reproduktivnim materijalom iz uvoza prijavilo oko 500 parova i žena bez partnera. Ovo je prvi, donirani i uvezeni materijal koji je stigao u Srbiju od 10. decembra, otkad je počelo prijavljivanje za donorske reproduktivne ćelije.

- Nacionalna politika porasta nataliteta jedan je od prioriteta države, a mi smo ovaj proces ozakonili. Do sada nije postojala mogućnost ni samostalnog plaćanja donorstva iz inostranstva - rekla je Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Zemlje koje imaju razvijene banke, takođe uvoze jer nemaju potreban reproduktivni materijal.

Dosad su potpisani ugovori sa dve banke u Španiji, dve u Danskoj i od juče sa jednom češkom. Direktorka RFZO navela je da se završavaju ugovori i sa sedam državnih i 15 privatnih klinika u Srbiji u kojima će se raditi VTO, a parovi i žene bez partnera mogu da biraju jednu od klinika.

- Ponosni smo što je u našoj Klinici nacionalna banka, jedna od retkih u Evropi i svetu, ali treba da radimo na promociji naših donora i da manje uvozimo iz inostranstva, iako je to velika olakšica za naše pacijente, jer neće morati da odlaze u druge zemlje - rekao je profesor. dr Aleksandar Stefanović, direktor ove ustanove.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da je bezbeđen novac za VTO sa donorskim materijalom za 1.500 parova, a ukoliko bude potrebe, izdvojiće se i dodatna sredstva.

Proces VTO sa donorskim ćelijama košta 7.000 evra.

Svaka deseta bez partnera

OKO 10 odsto od 500 prijavljenih za VTO iz doniranog materijala su žene bez partnera koje sada prvi put imaju mogućnost VTO o trošku države do 45 godine starosti. Starije od 45, odnosno do 50, takođe mogu da se prijave, ali uz samostalno plaćanje. Prijavljuju se putem e-uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati