(UŽIVO) POTOP U JUGOZAPADNOJ SRBIJI: Neverovatna količina kiše koja je pala dodatno otežava situaciju - Raška najkritičnija

Novosti onlajn

20. 01. 2023. u 07:41 >> 18:22

ZBOG obilne kiše i izlivanja reka, u pet opština: Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu i Tutinu proglašena je vanredna situacija. POTOP U JUGOZAPADNOJ SRBIJI Hidrolog: Pala je neverovatna količina kiše za ovo doba godine, reke bujaju

(УЖИВО) ПОТОП У ЈУГОЗАПАДНОЈ СРБИЈИ: Невероватна количина кише која је пала додатно отежава ситуацију - Рашка најкритичнија

Foto: A. Rovčanin

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji opštine Prijepolje juče u prepodnevnim časovima zbog visokog nivoa reke Lim koji su prouzrokovale obilne padavine na teritoriji Crne Gore.

Sve raspoložive ekipe se nalaze pre svega u naselju Brodarevo gde je najkritičnija situacija kako bi zaštitili ljudske živote, ali i njihova domaćinstva.

Opština Sjenica proglasila je juče vanrednu situaciju, zbog poplava koje su pogodile ovaj kraj. Reka Grabovica se izlila iz svog korita i načinila veliku štetu meštanima koji su noć proveli pokušavajući da sačuvaju svoja ognjišta.

Bujica oštetila puteve u novovaroškom kraju, vanredno u dve mesne zajednice

U mesnim zajednicama Božetići i Akmačići proglašena je vanredna situacija, zbog problema na putnoj infrastrukturi usled obilnih kiša. Nabujali planinski potoci i rečice oštetili su više seoskih puteva, a voda je prodrla i u pojedine stambene i pomoćne objekte.

U Opštinskom Štabu za vanredne situacije kažu da je najkritičnije stanje prema Tisovici. U Akmačićima je presečen put prema Živanovićima, gde je u četiri kuće petnaestoro mališana.

- Nabujala Tisovica odnela je četiri propusta, pa je od juče u prekidu put Štitkovo – Tisovica. Mehanizacija je na terenu i žurimo da saniramo štetu pre obilnih snežnih padavina koje su najavljene za naredne dane. U selu Tisovica ima i đaka, a alternativni putni pravac preko Golog brda koji meštani koriste, zimi je uglavnom neprohodan zbog visokih smetova - kaže zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

U Amzićima je ugroženo više putnih pravaca, dok je u Bistrici manje klizište preseklo put prema Pejovićima, a reka Bistrica preti da se izlije kod "Zlatarplasta" i ugrozi proizvodne hale. U gradu probleme prave bujice koje se sa okolnih brda slivaju na magistralu i ulice, a voda je prodrla i u više podrumskih prostorija.

- Sve raspoložive ekipe su na terenu. Mada bujice otežavaju radove, očekujemo da ćemo pre snegova uspeti da otklonimo sve probleme i popravimo puteve prema odsečenim zaseocima - ističe predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Na teritoriji opštine Leposavić i dalje teška situacija

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je jutros da je na teritoriji opštine Leposavić situacija i dalje teška, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je za Kosovo onlajn rekao da je usled prodora vode ošetećeno desetine objekata u koje je ušla voda.

- Usled izlivanja reke Ibar u selu Borova poplavljena su tri domaćinstva - kuće i pomoćni objekti, pa su porodice noć provele kod svojih rođaka na bezbednom - rekao je Todić.

Naveo je da su izlivanjem reke Ibar poplavljene kuće i pomoćni objekti u selu Gornji Krnjin, Borova i Kajkovo, gde je poplavljena farma svinja.

- Zbog izlivanja reke Ibar odsečeni su putevi koji vode do sela Kutnje, Pridvorica, Košutica, zaseoci u selu Ibarsko Postenje i Donji Krnjin. U selu Vuča usled izlivanja Vučanske reke poplavljena su tri domaćinstva (kuće, pomoćni objekti i jedan ribnjak) - naveo je Todić.

Prema njegovim rečima, dva mosta u selu Mekeniće i jedan u selu Mioliće su se srušila, jedan most u selu Jošanica je potpuno urušen, a most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica  i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno je oštećen.

Todić dodaje da su sela Košutica, Pridvorica, Grkaje odsečeni usled prekida putnih pravaca.

- Na mnogim putnim pravcima ima klizišta i odrona. Vodostaji pojedinih pritoka reke Ibar od kasno sinoć su u opadanju. Reka Ibar je do jutros bila u stagnaciji - rekao je Todić.

Nivo Lima kod Prijepolja stagnira

Nivo reke Lim kod Prijepolja od noćas stagnira, a juče je podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je da je dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode, tako da je došlo do stagnacije Lima, prenosi RTS.

- Imali smo meštane koji su zanoćili u kućama okruženim vodom, bilo je i nestanka struje - rekao je Babić.

Osim materijalne štete, kaže, nije bilo žrtava i uspeli su da zaštite naselja.

- Moramo vratiti sve u prvobitno stanje, moramo da radimo kako ne bi došli u istu situaciju - rekao je Babić.

Ibar u Kraljevu napunio korito

Ibar je u Kraljevu napunio korito, izlio se na gradsku plažu.

Prema podacima RHMZ-a, poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata. Smenjuju se kiša i sneg.

Ibar se izlio na teritoriji Raške

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljena je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica.

Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnežicom.

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.

Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. Velike padavine uzrokovale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra. Evakuisano je 120 porodica u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno opao

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, prenosi RTS.

Foto:Tanjug

U Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je bilo u naseljima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izlivanjem vode poplavljeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je juče bilo u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U saopštenju opštinskog štaba u Mitrovici navodi se da je 120 porodica evakuisano iz 11 stambenih zgrada. Više od 30 ljudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, prenela je RTS.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić saopštio je sinoć da vodostaj Ibra raste iz minuta u minut, a veliki broj zgrada i kuća u naselju Bošnjačka mahala u blizini istočnog mosta je poplavljen.

Dodao je da vatrogasne ekipe i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pomažu svim stanovnicima u Bošnjačkoj mahali, bilo da su Srbi, Albanci ili Romi.

- Situacija jeste ozbiljna i iziskuje solidarnost i jedinstvo i sada moramo da pokažemo da brinemo jedni o drugima. Nažalost, ugrožene su stambene zgrade opštine Kosovska Mitrovica, kao i čitavog okruga - rekao je Spirić.

U selima Žitkovac i Žerovnica pao je jedan od električnih stubova tako da su žitelji bez struje.

Na lokalnim i magistralnim putevima na severu pojavili su se odroni, pa  je tokom popodneva bio neprohodan put Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, a otežano je bilo kretanje na putu Mitrovica–Leposavić.

Najdramatičnije u Novom Pazaru

Najdramatičnije je u Novom Pazaru gde su policija, vatrogasci i spasioci juče tokom čitavog dana tragali za dvojicom starijih muškaraca iz naselja Ćerimidžinica, koji su oko 11 časova upali u nabujalu Trnavicu.

Foto:Tanjug

Do nesreće je došlo kada su se komšije okupile na obali kako bi sami sprečili izlivanje tog bujičnog potoka i plavljenje njihovih kuća i dvorišta.

BONUS VIDEO: 

PODIVLjALI IBAR I LOVNIČKA RIJEKA: Poplave zbog padavina u Rožajama i Tomaševu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!