BIĆE OPET U SJAJU DUNĐERSKIH: Pokrajina ulaže 130 miliona dinara za rekonstrukciju dvorca u Čelarevu

Z. Rajić

29. 12. 2022. u 12:00

VLADA Vojvodine će u 2023. godini, iz pokrajinskog budžeta izdvojiti 130 miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije dvorca Dunđerski u Čelarevu.

БИЋЕ ОПЕТ У СЈАЈУ ДУНЂЕРСКИХ: Покрајина улаже 130 милиона динара за реконструкцију дворца у Челареву

Foto D. Jovanović

Pre dve decenije je započeta, ali pre 10 godina prekinuta njegova restauracija i konzervacija, pa je i zatvoren za posetioce. Zdanje je zapušteno, iako je kulturni i prirodni dragulj pod najvišim stepenom državne zaštite.

- Dvorac će biti rekonstruisan u dve faze i za dve godine trebalo bi da bude vraćen u stanje u kojem je bio. To znači da će umesto asfalta na njegovom prilazu ponovo biti kaldrma, a na njemu umesto pocinkovanog lima bakar - rekao je Milan Čavić, predsednik SO Bačka Palanka.

Radovi na obnovi dvorca su stali 2012, kad su lopovi sa njega skinuli krov i bakarne oluke, pa je počeo da prokišnjava. Kasnije su odneli i lustere, mesingane kvake i bakarna slova, i na kraju polomili stolariju i drvenariju, a na fasadama ostavili grafite.

- Želja nam je da, kad se dvorcu vrati stari sjaj, u njemu ponovo bude muzejska postavka, da se održavaju koncerti, izložbe... Da bude uvršćen na turističku mapu Srbije i otvoren za posetioce 365 dana u godini - kazao je Čavić.

Foto Z. Rajić

Milan Čavić

Lazar Dunđerski, otac čuvene Lenke, ljubavi pesnika Laze Kostića, kupio je dvorac 1882. od potomaka Nikole Bezeredija, koji ga je, po projektu bečkog arhitekte u klasicističkom stilu, sagradio između 1834. i 1837. godine.

EGZOTIČNI PARK NA PET HEKTARA

PREDVIĐENO je da budu obnovljena i oba ulaza u posed dvorca, obeležena kamenim figurama lavova, i da se posebno uredi njegov park na pet hektara, koji su Dunđerski obogatili egzotičnim vrstama drveća sa Bliskog istoka, iz Afrike i Indije. Park je pod zaštitom države od 1968. kao izuzetno prirodno dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu