MISTERIOZNI NESTANAK MLADIĆA IZ SELA KOD KRUŠEVCA: Pobegao od kuće, jer mu roditelji nisu dali da čita knjige

S.BABOVIĆ

27. 12. 2022. u 10:39

GIMNAZIJALAC Dragoslav Pejčinović (16), iz sela Bivolje kod Kruševca, poslednji put je viđen u junu 1936. godine.

МИСТЕРИОЗНИ НЕСТАНАК МЛАДИЋА ИЗ СЕЛА КОД КРУШЕВЦА: Побегао од куће, јер му родитељи нису дали да чита књиге

Foto:FB U Vremenu starog Kruševca

Tek što je završio šesti razred gimnazije sa odličnim uspehom, mladić je spakova  najnužnije stvari i udaljio se od kuće. Poslednji izveštaji o potrazi za odbeglim tinejdžerom objavljeni su mesec dana kasnije.

-To je sin Nebojše Pejčinovića, zemljoradnika iz sela Bivolja, nema ga od šestog meseca ove godine - pisali su novinari lista „Pravda” jula, 1936. godine. - Do današnjeg dana, uprkos nastojanju roditelja i istrazi vlasti, Dragoslav nije pronađen. Pretpostavlja se da je mladić odbegao od kuće usled toga što je bio isuviše osetljiv na grdnje roditelja, koji su mu zabranjivali da slobodne časove provodi u čitanju knjiga i listova.

Za svog sina porodica je imala druge planove i svi su bili vezani za poljske radove. Mladić se opirao, jer je želeo da se školuje. Nije poznato kako se ova saga sa intelektualno radoznalim dečakom završila, ali je poznato da nije bila jedina te vrste u kruševačkom kraju.

U prvoj polovini 20. veka bekstva i otmice nisu bile retke. Dve godine pre nego što se Dragoslav udaljio od kuće, porodica izvesnog Nenada Jovanovića (18) iz Mačkovca vraćala je svog begunca na zanat. Ovaj mladić je trebalo da uči za bravara u lokalnoj ložionici, ali mu se posao nije dopao. Zabeleženo je da mu je majka lisicama vezala ruke i tako „uhapšenog” sprovela kroz centar Kruševca, pravo do ložionice.

Misteriozni nestanci nastavili su se i uoči Drugog svetskog rata. Jedan rudar je pobegao od svoje žene i postao falsifikator kako bi pod drugim identitetom živeo slobodno. Zatim je jedan kelner sa drugovima oteo devojku koja mu se svidela. Potpuna enigma ostao je nestanak lepe krojačice Dare Unić (18). Kruševljani su spekulisali da je „pobegla za opančara u Kosovskoj ulici", ali bilo je onih, koji su verovali „da je pobegla aeroplanom u pratnji podoficira koji se u nju zatreskao”. Kao „dokaz” za ovu pretpostavku, navodi se svedočenje babe, koja je odavno sumnjala da je krojačica sa podoficirom, a kada je još čula „brundanje sa aerodroma”, došla je do detektivskog zaključka o bekstvu dvoje zaljubljenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković