ŽIGIĆEV DRES ZA MARKOVU ŽIVOTNU UTAKMICU: Humanitarna akcija za teško obolelog momka iz Kule

Z. RAJIĆ

22. 12. 2022. u 14:10

ČLANOVI Humanitarnog udruženja "1.000 za 1.000", sportisti, muzičari, organizacije i pojedinci u kulskoj opštini a i šire, pridružili su se akciji organizovanoj za pomoć Marku Bubonji (36) iz Kule, obolelom od kožnog limfoma.

ЖИГИЋЕВ ДРЕС ЗА МАРКОВУ ЖИВОТНУ УТАКМИЦУ: Хуманитарна акција за тешко оболелог момка из Куле

FOTO: Privatna arhiva

Da bi sakupili novac za njegovu biološku terapiju, priredili su licitaciju na kojoj su prodati crveno-beli klupski dres bivšeg fudbalskog reprezentativca Srbije Nikole Žigića, za 20.000 dinara i za 8.000 dres našeg internacionalnog sudije Milorada Mažića sa prve utakmice Lige šampiona između Barselone i Spartaka iz Moskve, odigrane u septembru 2012. 

 - Markov život je ugrožen, a njegova porodica više nema odakle da izdvoji novac za njegovo lečenje. Verujemo u humanost naših ljudi kao i da će novac za njegovu biološku terapiju biti prikupljen - rekla je Mirjana Tomišić Milutinović iz ovog Humanitarnog udruženja.

Sve mogućnosti lečenja su iscrpljene, pa je, po preporuci inostranih lekara, preostala još jedino biološka terapija. Ona podrazumeva uzimanje leka čiji je generički naziv brentuximab vedotin, i veoma je skup. U Fondaciji "Budi human", posredstvom koje se uplaćuje novac za Marka, procenjeno je da je za njegovo lečenje potrebno više od 10 miliona dinara, a dosad je prikupljeno oko 3,6 miliona.

Marko boluje od vrlo retke bolesti, koja se javlja kod jedne od 100.000 osoba, a njemu je dijagnostikovana prošle godine na jednoj klinici u inostranstvu. Pre toga je gotovo dve godine lečen u jednoj našoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu bez značajnog napretka, jer patohistološki nalaz nije pokazivao dijagnozu. Budući da je bolest napredovala, Marko je podvrgnut zračnoj terapiji u inostranstvu, koja nije donela očekivane rezultate, kao ni kasnija hemoterapija na institutu u Sremskoj Kamenici. Izvesno poboljšanje u lečenju dao je iks-nož u Kliničkom centru Srbije, ali nakratko, jer je bolest postala progresivna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove