SLAVA SVETINJE OKUPILA NAROD: Praznična liturgija u Prištini

V. N.

20. 12. 2022. u 08:50

CRKVA Svetog Nikole u Prištini obeležila je juče svoju slavu. Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio episkop novobrdski Ilarion, prisustvovalo je nekoliko desetina vernika iz Gračanice i drugih mesta na Kosovu i Metohiji. Potvrdilo se i ove godine da je hram, koji često nazivaju "stara crkva", utkan duboko u dušu i srca ne samo Srba iz Prištine.

СЛАВА СВЕТИЊЕ ОКУПИЛА НАРОД: Празнична литургија у Приштини

Foto: "Fejsbuk"/ Manastir Draganac

Ova svetinja, koja je podignuta 1830. na temeljima stare, nalazi se u starom istorijskom jezgru Prištine, a do NATO agresije 1999. godine, na dan svoje slave, okupljala je mnogobrojne Srbe kojih je u gradu nekada bilo više od 40.000. Danas ih u ovom gradu živi svega četrdesetak, ali se za Svetog Nikolu sa gostima iz centralne Srbije i drugih krajeva KiM tradicionalno okupljaju u ovoj svetinji.

Hram Svetog Nikole u Prištini teško je stradao u martovskom pogromu 2004. Crkvu su, prema izveštaju Kfora (Unmika), od 18. marta te godine, napali razulareni albanski ekstremisti, koji su otvarili vatru iz automatskog oružja. Pet srpskih porodica i sveštenika evakuisali su pripadnici Kfora, a u pokušaju da spase ovu staru svetinju, u sukobima je povređen međunarodni policajac.

Albanci su, potom, crkvu spalili zajedno sa parohijskim domom. Tom prilikom u njoj su izgoreli vredni duborezni ikonostas u orahovom drvetu, desetine ikona i, prema izjavama protojereja Miroslava Popadića - celokupna crkvena arhiva.

Od 2005. do 2008. crkva je spolja i iznutra restaurirana i konzervirana, a crkvena porta je sređena. U istom periodu sređeno je i groblje: rekonstruisan je ogradni zid oko njega i sanirani stari nadgrobni spomenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)