NOVINARE PROGLASILI PUTINOVIM AGENTIMA: Organizacija "Oktobar" objavila imena navodnih ruskih eksponenata u Srbiji

Lj. B.

16. 12. 2022. u 08:33

OBJAVLjIVANjEM imena "Putinovih špijuna" u Srbiji među kojima su i imena glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića i kolumnistkinje Ljiljane Smajlović grupa "Oktobar - slobodarski savez slobodne Srbije" ugrozila je bezbednost ovih uglednih novinara.

НОВИНАРЕ ПРОГЛАСИЛИ ПУТИНОВИМ АГЕНТИМА: Организација Октобар објавила имена наводних руских експонената у Србији

Objavljivanje imena počelo 5. decembra, Foto P. Milošević

Takođe, prekršen je zakon, a pravljenje spiskova podseća na najcrnje fašističko vreme.

Postupak opskurne grupe "Oktobar", koja je pokrenula "lov" na Putinove agente u Srbiji, ovako ocenjuju sagovornici "Novosti", a Udruženje novinara Srbije traži da se sa spiska uklone imena novinara, kako ne bi bili žrtve nedopustivog pritiska, uključujući i ugrožavanje bezbednosti.

- Protestujemo zbog objavljivanja imena novinara Ljiljane Smajlović i Milorada Vučelića na "Listi agenata Putinovog režima u Srbiji" koju je sačinila nevladina organizacija Slobodarski savez slobodne Srbije - GRUPA OKTOBAR. Ovakvim pravljenjem spiskova nepodobnih, u ovom slučaju novinara, može biti ugrožena njihova bezbednost - navodi se u saopštenju UNS.

Ljiljana Smajlović, Foto Tanjug

Ovo novinarsko udruženje ističe da ne spori nikome, pa ni organizacijama civilnog društva, da kritikuju pojedince i da se ne slažu sa stavovima koje oni zastupaju, ali podseća da niko nema pravo da govor, mišljenje, izražavanje i opredeljenje novinara kvalifikuje kao pripadnost "stranoj agenturi" i time dovede u pitanje njihovu sigurnost.

Nevladina organizacija "Oktobar" sa objavljivanjem imena "ruskih agenata" počela je 5. decembra kada je na spisak stavila samo Aleksandra Vulina, direktora BIA. Sada je urađena i "dopuna" sa još deset imena među kojima su i dvoje dugogodišnjih medijskih poslenika.

Prema oceni "Oktobra", oni su u "komandnom lancu podrške predsedniku Rusije Vladimiru Putinu", a navedeno je i da vrše "proputinovu i prorusku propagandu", "kreiraju antizapadno i antievropsko raspoloženje" u Srbiji, sprovode "hibridne kolektivno-psihološke operacije" nad stanovništvom Srbije...

Osim njih, na spisku su i biznismen Bogoljub Karić, doskorašnji ministar Nenad Popović, političar Vojislav Šešelj, ministarka zdravlja Danica Grujičić, lider stranke Srpska desnica Miša Vacić, Srbi sa KiM Milan Radojičić i Zvonko Veselinović, kao i reditelj i publicista Dragoslav Bokan.

Inače, ova organizacija najavljuje da će spisak dopunjavati, pa će imena novih ruskih žbirova javnost saznati za tri dana, kada otkuca brojčanik postavljen na njihovom sajtu, a koji odbrojava vreme do otkrića novog "narodnog neprijatelja".

Milorad Vučelić, Foto D. Milovanović

Koliko je opasno ovakvo ponašanje, ukazuje sociolog Ljubiša Despotović koji naglašava da stavljanje nečijeg imena na spisak znači i crtanje mete na njegovom čelu. To znači, upozorava on, da je na ovakav način javnim ličnostima ugrožena bezbednost i da mogu da dožive verbalno, ali i fizičko nasilje.

- Pravljenje spiskova je čist fašizam - naglašava Despotović.

- Niko nema pravo da na takav način javno proziva druge ljude, a iza svega se krije jasna politička namera. U demokratskim društvima to je zabranjeno. Javna polemika sa političkim neistomišljenicima je dozvoljena, ali pravljenje spiskova sa njihovim imenima - nedopustivo.

Logo

Osim što ličnosti sa spiska izlaže opasnosti, ova organizacija krši zakon. Na to ukazuje general-major u penziji Mitar Kovač koji je istakao da je  zakonski nedopustivo da se ljudi etiketiraju, a da svako ko ima neka saznanja o navodnim agentima treba da podnese tužbu. To je, kako kaže, jedini put.

On je istakao da je očigledno da organizacija "Oktobar" radi u ime neke strane obaveštajne službe i da ima zadatke da objavljivanjem određenih imena smanji loš ruski uticaj, koji se sve češće pominje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (18)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu