VEĆA NOVČANA KAZNA I VIŠE STRUČNOG OSOBLJA: Ministar Ružić izneo predloge za suzbijanje nasilja u školama

Novosti onlajn

15. 12. 2022. u 11:28

MINISTAR prosvete Branko Ružić istakao je da su u pripremi značajne promene koje mogu dovesti do prevencije nasilničkog ponašanja u školama.

ВЕЋА НОВЧАНА КАЗНА И ВИШЕ СТРУЧНОГ ОСОБЉА: Министар Ружић изнео предлоге за сузбијање насиља у школама

Foto Tanjug

Kako navodi, jako je važno da se više govori o pozitivnim pimerima nego o negativnim, te da će ceo proces zahtevati određenu proceduru i vreme da se ona sprovede.

- Problem je društvo. Moramo da povedemo računa o modelu nasilja. Postoje četiri vrste nasilja: digitalno, psihološko, fizičko i verbalno nasilje. Kada bismo pojačali vaspitni rad, u ranijem nivou mislim da do fizičkog nasilja ne bi ni dolazilo - predočio je Ružić.

Kao jedan od najvažnijih predloga istakao je povećanje broja svih stručnih saradnika, ali i da ocena iz vladanja počne da ulazi u prosek od petog razreda osnovne škole i da učenici budu ocenjivani za vladanje kao i za sve predmete.

- Naravno da je potrebno izmeniti zakon. Ne menjaju se pravila u toku igre. Ono što možemo je da izmenimo pravilnike i time ćemo brže sprovesti sve te mere u skupštini u skladu sa procedurom - rekao je Ružić.

Veća kazna za roditelje

Ministar Ružić je podvukao i da postoje predlozi da roditelji budu sankcionisani.

- Imate izbegavanje da do toga dođe, tešku proceduru dokazivanja, zatim Centar za socijalni rad, neko se ispiše pre okončanog disciplinskog postupka i to je takođe tema ove radne grupe. Do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka nećemo dozvoliti ispisivanje iz škole, predlog je i da na ispisnici piše koje su vaspitno-disciplinske mere predložene - rekao je Ružić i kao primer naveo situaciju u Trsteniku.

Foto Fejsbuk

Upotreba mobilnih telefona posebno je važno pitanje, istakao je prvi čovek prosvete.

- U nekim školama se već sprovodi ova mera. Ukoliko je i donesemo, videćemo da li će biti predložena. Ako uzmete telefon u toku časa je l' vama fokus pažnje na čas, ili na sadržaj u telefonu - kaže Ružić.

Kazne za roditelje učenika koji naprave neki od prekršaja sada iznose od 30.000 do 100.000 dinara, a prema rečima ministra postoji predlog i da se kazne povećaju.

- Jasno je definisano šta je krivično pravo i njime moramo da zaštitimo profesore i nastavnike. Treba staloženo, ali efektno krenuti u rešavanje ovih problema - rekao je Ružić.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić