OAZE TIŠINE I RAZONODE: Lepote šidske opštine ogledaju se u tri čuvena jezera, na kojima se rado okupljaju kamperi, pecaroši i kupači

S. Kostić

12. 12. 2022. u 13:10

PORED brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti, opštinu Šid krase i brojne prirodne lepote.

ОАЗЕ ТИШИНЕ И РАЗОНОДЕ: Лепоте шидске општине огледају се у три чувена језера, на којима се радо окупљају кампери, пецароши и купачи

Foto TO Šid

Pitoma sremska ravnica ispresecana je vodenim tokovima Save, Studve i Bosuta, a u njen reljef upisala su se i jezera. Upravo ova jezera privlače veliki broj kampera, pecaroša i kupača.

Jezero Bruje koje se nalazi pored naselja Erdevik, opkoljeno je velelepnom listopadnom šumom. Izgrađeno je davnih osamdesetih godina prošlog veka za potrebe akumulacije, a danas je omiljeno mesto za šetnju, kupanje u letnjim mesecima, ali i mali raj za pecaroše gde se mogu pronaći primerci šarana, amura, soma, smuđa i štuke. Oko jezera se nalaze vikendice, dok su u neposrednoj blizini vinarija, vinski podrum i vinska kuća.

- Izvor "Banja" ili Rimsko kupatilo kako ga mnogi nazivaju je izvor mineralne vode koji se nalazi neposredno uz jezero Bruje. Odlikuje se vodom bogatom jodom i sumporom, te ima lekovita svojstva. Blagotvorno dejstvo vode bilo je poznato i u antičko doba, pa su se nekada davno ovde lečili i rimski legionari. Voda je delotvorna za zaceljivanje rana i protiv ekcema, a temperatura u bazenu je tokom čitave godine konstantnih 13 stepeni, ako se malo bolje zagledate, možete videti kako mehurići izbijaju iz zemlje - kaže Zorica Grahovac, direktorka Turističke organizacije Šid, dodajući da voda iz ovog izvora napaja jezero Bruje.

Foto TO Šid

Drugo jezero u ovoj opštini Moharač, takođe se nalazi u Erdeviku, na obroncima Fruške gore. Na potoku Moharač, koji protiče kroz istočni deo sela, završeni su 1981. godine radovi na podizanju brane, te je uzvodno od brane stvoreno veštačko jezero koje je od sela udaljeno oko dva kilometra. Kao i jezero Bruje, i Moharač predstavlja pravi raj za kampere, kupače i pecaroše.

Jezero Sot ili Sotsko jezero je na desetak kilometara od Šida na magistralnom putu Šid - Ilok. Jezero je izuzetno posećeno leti, omiljeno je kupalište ovdašnjeg stanovništva, ali i popularno stecište ljubitelja ribolova.

Za ljubitelje prirode, pored jezera tu je i izletište Lipovača, na južnim padinama Fruške gore. Nalazi se na pet kilometara udaljenosti od Šida, blizu grada, a opet izolovano od buke i gužve, u kompleksu lipove i hrastove šume, gde je pešačko-biciklistička Staza zdravlja.

Jedno od najposećenijih izletišta u Opštini Šid je Vojna ustanova Morović, za koju kažu da je prava oaza mira i tišine. Nalazi se na krajnjem jugozapadnom delu opštine, u blizini granice sa Republikom Hrvatskom, na samo 110 km od Beograda.

Foto TO Šid

VILE

U DUBINI hrastove šume, u tišini smešten je ugostiteljsko-turistički objekat Vojna ustanova Morović u čijem sklopu se nalaze Vila Košuta, Vila Srna (rezidencijalni objekat građen za Tita), bungalovi, restoran sa daleko poznatim specijalitetima od divljači, prelepo igralište i impozantno šetalište.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista