SNEG STIŽE SUTRA U OVE DELOVE ZEMLJE: Meteorolog objavio novu prognozu - Pred nama su košava i turbulentno vreme

Novosti online

26. 11. 2022. u 15:55

METEOROLOG Đorđe Đurić predviđa da će kraj novembra i početak decembra biti obeleženi kasno jesenjim vremenom.

СНЕГ СТИЖЕ СУТРА У ОВЕ ДЕЛОВЕ ЗЕМЉЕ: Метеоролог објавио нову прогнозу - Пред нама су кошава и турбулентно време

Foto: Tanjug

Kako prognozira, Srbija će u narednom periodu biti pod uticajem anticiklona i vioskog vazdušnog pritiska. Aktivnost ciklona očekuje se nad Mediteranom i to uglavnom nad južnim i centralnim delom.

– U subotu u toku večeri i noći na zapadu slaba kiša, na planinama sneg. U nedelju u Srbiji oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, dok će uslova za susnežicu i vlažan sneg biti u nižim predelima na jugu i na jugozapadu Srbije. U brdsko-planinskim predelima očekuje se formiranje ili povećanje snežnog pokrivača, a manji snežni pokrivač mogao bi da se formira i u nižim predelima na jugu i jugozapadu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 3 stepena na jugu do 9 stepeni na severu Srbije, u Beogradu do 8. Slaba kiša očekuje se i u Beogradu. Na severoistoku Srbije i na severu Vojvodine, a naročito u Banatu biće suvo – prognoza je Đurića.

Vremenska prognoza za narednu nedelju

U ponedeljak bi trebalo da bude oblačno, tmurno i prohladno, dok se slabe padavine očekuju na jugu i na istoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od 5 do 9 stepeni, a u Beogradu do 7. U utorak se očekuje suvo, ali bez bitnije promene temperature.

– U sredu i četvrtak Srbija će se nalaziti između veoma snažnog anticiklona sa istoka Evrope i Rusije i ciklona sa juga Mediterana, a koji će se svojim centrom nalaziti iznad juga Italije, a potom premešati malo severnije preko Apeninskog poluostrva. Usled ovakve sinoptičke situacije, nad Srbijom se očekuje veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, dok će košava u Pomoravlju, u Podunavlju i u Braničevskom okrugu imati olujne udare preko 70 km/h, a na jugu Banata i preko 100 km/h. U celoj Srbiji biće oblačno, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača. Minimalna jutarnja temperatura biće od 3 do 7 stepeni, a maksimalna dnevna od 5 do 9 stepeni, u Beogradu od 6 do 8 stepeni.

U petak se očekuje slabljenje vetra i biće suvo, tako da se tokom prvih dana decembra uz uticaj anticklona i visokog vazdušnog pritiska očekuje stabilno, suvo, uglavnom i tmurno vreme, ponegde i uz duže zadržavanje magle iz jutarnjih časova. Minimalna jutarnja temperatura biće nešto niža, ali i dalje bez mrazova, dok će maksimalna dnevna biti bez većih promena i kretaće se uglavnom od 5 do 9 stepeni.

– S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj novembra od 6 do 10 stepeni, temperature će u narednom periodu biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Dakle, kraj novembra i početak decembra obeležiće vreme koje u skladu sa kalendarom, uglavnom kasno jesenje i još uvek bez pravog zimskog scenarija, iako će snega biti u brdsko-planisnkim predelima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

MIHIN BRAT OTKRIO: Zašto Arijana nije došla u Beograd - ko će od Sinišine porodice biti na tribinama