TRAJNI TRAGOVI ZAHVALNOSTI: Dr Aleksandra Kolaković o srpskim percepcijama Rusije i Francuske u Velikom ratu

Novosti online

26. 11. 2022. u 15:40

NOVA tribina dr Aleksandre Kolaković ima za cilj da predstavi srpske percepcije Rusije i Francuske u godinama Prvog svetskog rata i odgovori na pitanje kako su se one formirale i oblikovale, sve vreme u fokusu imajući problem jugoslovenstva.

ТРАЈНИ ТРАГОВИ ЗАХВАЛНОСТИ: Др Александра Колаковић о српским перцепцијама Русије и Француске у Великом рату

kcns

Kako je ranije već bilo reči o ruskim i francuskim slikama Srbije s kraja XIX i početka HH veka, ovo predavanje prirodno se nadovezuje i tematizuje pomenute predstave u ključu „polaznih tačaka za diplomatske akcije i u toku Velikog rataˮ. Kao relevantne izvore za istraživanje ove teme dr Kolaković navodi časopise Delo i Srpski književni glasnik, nastale po ugledu na francuski obrazac časopisa i koncentrisane, pored kulturnih i književnih, i na neke političke fenomene.

Srpska percepcija Rusije temelji se na viševekovnoj vezanosti za nju kao za veliku pravoslavnu zaštitinicu, ali i na održavanju srpske usmerenosti na ruski politički činilac, što je u ovom periodu naglašeno u radu Nikole Pašića i radikala.

Tako se Rusija ukazuje kao važan duhovni i politički predložak Srbiji. Veze sa Francuskom nadasve su kulturnog karaktera, usled delovanja srpskih intelektualaca okupljenih oko Bogdana Popovića i Jovana Skerlića. Sam Skerlić je, kako dr Kolaković citira, na jednom mestu rekao da se „srpski književni stil uspešno preobražava prema velikom francuskom uzoruˮ.

Pored istaknutih kontakata i veza ne smeju se zanemariti one koje su društveno-istorijski kodirane. Sarajevski atentat i austrougarski ultimatum opredeljuju i kralja Petra I i prestolonaslednika Aleksandra na okretanje Rusiji, u čiju zaštitu su polagane velike nade. Zato dr Kolaković analizira ratne godine hronološkim redom, tragajući za indikativnim srpskim percepcijama o savezničkim zemljama.

U događajima koji su prethodili formiranju Solunskog fronta, kao i nakon njega, kretalo se između velikih i ispunjenih očekivanja sa jedne, i izneverenih očekivanja sa druge strane, da bi sve, na kraju, rezultiralo preovlađujućom svesti o ukazanoj pomoći i Rusije i Francuske, te kultom zahvalnosti i trajnim tragovima društvenog pamćenja.

Pored ovog opšteg pogleda na srpsku percepciju Rusije i Francuske u godinama Velikog rata, dr Kolaković nudi i naročit osvrt na fenomen jugoslovenskog pitanja i na implementiranje propagande u naučni diskurs onog vremena kada je među intelektualcima uveliko prepoznat potencijal za realizaciju jugoslovenske ideje.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Srpske percepcije Rusije i Francuske u vrtlogu Velikog rata" može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna