IVICA I MARICA UZ SRPSKI HOLIVUD: Pod otvorenim nebom obronaka Rudnika, širi se neobična, bajkovita kulturna ustanova Ivana Jakovljevića

Milorad Bošnjak

21. 11. 2022. u 10:53

OKO Straževice, zapadnog obronka Rudnika, pod vedrim nebom, po šumi i proplancima, širi se baš neobična, kulturna ustanova, čiji sadržaj je raznolik.

ИВИЦА И МАРИЦА УЗ СРПСКИ ХОЛИВУД: Под отвореним небом обронака Рудника, шири се необична, бајковита културна установа Ивана Јаковљевића

Ivo Car pred "Srpskim Holivudom", Foto M. Bošnjak

Pored već postojećeg "Srpskog Holywooda" i "Zemlje čarobnjaka iz Oza", ovih dana tu je nikao i čudesan kompleks "Ivica i Marica".

U "Srpskom Holywoodu" već duže vreme se odigravaju filmski, pozorišni i književni festivali, uz učešće umetnika iz svih krajeva Srbije. Ponekad ih poremete kiše, ali se ipak održe. Druga dva pomenuta kompleksa, nazvana po istoimenim pričama, zaista su bajkoviti raj za decu. To čudesno umetničko seoce u trouglu brda Straževica, Bučje i Studenca, izvora lekovite vode, spoj je tradicije i modernizma. Tu ideju podržavaju mnogi profesionalni i umetnici amateri. Samo da mladi talenti ne propadaju!

Baka iz bajke, Foto M. Bošnjak

Tvorac ove jedinstvene ustanove je svestrani umetnik Ivan Jakovljević (36), umetnicima poznatiji po nadimku Ivo Car. On je: slikar, vajar, poeta i filmadžija. Živi u Mutnju, selu raštrkanom pod rečenim obroncima. O najnovijoj umetničkoj zanimljivosti "Ivici i Marici" pripoveda i setno i veselo.

- Taj projekat sam sa porodicom radio punih šest meseci. Više od decenije sam maštao da ga ostvarim, tek ove godine su se stekli uslovi za to. "Ivica i Marica" je moja omiljena bajka iz detinjstva, najviše zbog kućice od slatkiša. Posetioci koji dolaze u naš "Holivud" oduševljeni su i ovom atrakcijom, što me neizmerno raduje - kaže on.

Foto M. Bošnjak

"Veštičina" kućica je ograđena, da neko (ne)namerno ne ošteti tu "baku", ili "Ivicu" i "Maricu", druge eksponate... Svako ih može razgledati i snimati, sa spoljne strane. Kućica je izrađena od metalne konstrukcije, krov od drvenih OSB tabli i tegola. Za skulpture, prvo je izvarena konstrukcija, na nju dodato metalno sito, preko toga sveži malter koji je Ivo Car zatim izvajao, pa oslikao.

Foto M. Bošnjak

- Otac Zoran je dovozio materijal sa stovarišta. Komšija Dragan mi je pomagao u gradnji krova, ćerka Hristina i sin Stefan sa mnom su oslikavali kućicu od "slatkiša" a dragocena je bila i pomoć supruge Nataše i majke Marijane. Pošto mi se ne dopada deo u bajci gde baba, zla veštica, želi da ispeče Ivicu i Maricu, namerno nisam ugradio furunu ni dimnjak na kućici. Želeo sam da izmenim scenario, da bajka u mojoj izvedbi bude lepša i humanija, tako da baka, koja dočekuje Ivicu i Maricu ipak ima dobre namere, te samo želi da ih, od srca, počasti slatkišima - nastavlja Ivo Car.

Prizori bakinog dočeka Ivice i Marice, Foto M. Bošnjak

BEZ JEDNOG "L"

GLEDANO iz pravca Beograda, pre rudničkog prevoja Bućin grob, desno od Ibarske magistrale od sumraka do zore na Straževici svetli beli natpis "Srpski Holywood". Na srpskom i engleskom. Svako slovo visoko četiri metra. Na engleskom, piše se sa dva latinična "l", ali je Ivo Car namerno izbacio jedno.

- Zato, da ovo ne bude shvaćeno kao puki amerikanizam, te da Ameri ne kažu, da im kradem autorska prava. Ima primedbi: zašto Holivud? Aluzija je to samo na ono brdo iznad Los Anđelesa. Holivud je za mene i pristalice jedino simbol filma, a ne Amerike! - objašnjava ovaj svestrani umetnik.

IZ SVOG DžEPA

PROJEKAT "Srpski Holivud" finansirao je iz svog džepa, kredit vraćao od plate u Rudniku olova i cinka, gde i sad radi. I oko ostalih porojekata pomogla mu je porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)