POSVETA JUNACIMA SA KOŠARA: Delo je nastalo iz ratnog dnevnika komandanta 53. graničnog bataljona

D. RISTIĆ

19. 11. 2022. u 06:15

KNjIGA "Krvava granica", autora potpukovnika Dragutina Dimčevskog, predstavljena je u prepunoj dvorani Doma vojske u Vranju. Kako je istaknuto na promociji, vredno je svedočanstvo o epskoj borbi naših graničara na Košarama, nastalo iz pera komandanta 53. graničnog bataljona Vojske Jugoslavije, čiji su vojnici svojom krvlju zalili među kod legendarne karaule.

ПОСВЕТА ЈУНАЦИМА СА КОШАРА: Дело је настало из ратног дневника команданта 53. граничног батаљона

Foto: J.S.

Delo prati dešavanja na srpsko-albanskoj granici od 1997. do 1999. godine i tokom NATO agresije. Tokom borbe na Košarama, Dimčevski je vodio ratni dnevnik, a zapise je pretočio u dragoceno svedočanstvo iz prve ruke o herojskoj borbi njegovih vojnika iz 53. graničnog bataljona.

Osim autora o knjizi je govorio i recenzent izdanja, prof. dr Miša Kovač. On je kazao da Dimčevskom nije trebalo mnogo pomagati i da je napisao knjigu svog života.

- Braniti granicu je nešto najčasnije, tu se ispaljuju prvi meci koji se pamte i opisuju. Knjigu nije napisao naučnik, ali ovo delo je značajno za nauku. Informacije iz prve ruke iz pera čoveka koji je to doživeo biće poučne za generacije i sadašnje i buduće - rekao je Kovač.

O "Krvavoj granici" su govorili i brigadni general Zoran Lubura, predsednik SUBNOR Vranja, i zastavnik Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare, koji su istakli da je ovom knjigom, opisujući dešavanja na karauli, potpukovnik Dimčevski još jednom oživeo saborce koji su dali živote za otadžbinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!