ĐACI MALO UČE SRPSKI, A STUDENTI NI TOLIKO: Lingvisti zahtevaju bolji tretman izučavanja maternjeg jezika u prosvetnom sistemu

Lj. BEGENIŠIĆ

15. 11. 2022. u 10:39

LINGVISTI i borci za unapređenje položaja srpskog jezika u domaćem školstvu najavljuju novu rundu borbe za povećanje fonda časova u školama i davanje povlašćenog statusa srpskom jeziku među školskim predmetima.

ЂАЦИ МАЛО УЧЕ СРПСКИ,  А СТУДЕНТИ НИ ТОЛИКО: Лингвисти захтевају бољи третман изучавања матерњег језика у просветном систему

Foto N. Živanović

Oni pozivaju na široku društvenu akciju kako bi učenje maternjeg jezika u našim školama dobilo tretman kakav zaslužuje.

Preduslov za novu fazu borbe za srpski jezik, kako ističu, ispunjen je - formirana je Vlada Srbije.

Prof. Slavko Petaković najavljuje da će Društvo za srpski jezik i književnost do kraja godine obnoviti inicijativu za povećanje fonda časova u školama i obezbeđivanje natpredmetnog statusa srpskom jeziku.

- Vlada je formirana, ministar je izabran, pa su se stekli uslovi da opet krenemo u akciju, a da bi ona dala rezultat potrebna nam je saradnja i podrška svih obrazovnih institucija i institucija kulture - ističe prof. Petaković za "Novosti".

Skrajnutost srpskog jezika u školstvu i površan odnos koji prema ovom predmetu pokazuje obrazovni sistem, među razlozima su što nam je maternji jezik zapušten, potisnut i osiromašen. Na ovaj problem već dugo ukazuju lingvisti i pisci koji su povodom 235 godina od rođenja Vuka Karadžića, istakli da je u stanje zapuštenosti srpski jezik dospeo i zbog toga što se ne izučava dovoljno u osnovnim i srednjim školama, a na fakultetima ga, osim na nacionalnim katedrama filoloških fakulteta - uopšte nema.

Prof. Petaković smatra da bi i ovu praksu trebalo promeniti, pa i na fakultete uvesti bilo kao obavezan ili kao izborni predmet koji bi bio posvećen jezičkoj kulturi.

Naglašava da je to naročito važno za katedre na kojim se studiraju strani jezici, jer prevodioci moraju da znaju svoj i strani jezik u jednakoj meri.

Foto A. Stanković

Kada se uporedi školski sistem u Srbiji sa obrazovnim sistemima u Evropi, ali i u vanevropskim državama, ispostavlja se da je naša zemlja po zastupljenosti nacionalnog jezika u fondu časova, na poražavajuće niskom mestu. Kod nas u osnovnoj školi đaci petog razreda imaju pet časova srpskog jezika, a u šestom, sedmom i osmom po četiri, dok u gimaziji imaju tri do četiri časa nedeljno. Najteža je situacija u srednjim stručnim školama, gde učenici imaju nedeljno dva ili tri časa srpskog jezika i književnosti.

Poređenja radi, mlađi osnovci u Francuskoj imaju 12, u Nemačkoj, Japanu i Švedskoj po devet. U Rusiji maternji jezik ima natpredmetni status, a deca imaju devet časova nedeljno, plus književnost.

OSNOVCIMA - SEDAM ČASOVA

NA prvoj Interkatedarskoj srbističkoj konferenciji u Tršiću doneta je i Deklaracija o neophodnom povećanju broja časova srpskog jezika i književnosti i Deklaracija o statusu srpskog jezika, na nesrbističkim katedrama i nenastavničkim fakultetima.

- Tražimo da se najpre poveća broj časova u osnovnoj i srednjoj školi, na najmanje sedam časova u mlađim razredima, na šest časova u starijim razredima, na pet časova u gimnazijama i na tri-četiri časa u srednjim stručnim školama - navedeno je u deklaraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)