SIMBOL NOVOG SADA VIŠE OD POLA VEKA: Međunarodni sajam turizma od 17. do 19. novembra

Novosti online

10. 11. 2022. u 19:26

DOGAĐAJ koji je više od pola veka jedan od prepoznatljivih simbola Novosadskog sajma, Međunarodni sajam turizma, do sada je doživeo mnoštvo transformacija. Ove godine, a upravo u skladu sa željama izlagača, biće organizovan u jedinstvenom terminu – od 17. do 19. novembra. Novi termin je kreiran za nove doživljaje, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

СИМБОЛ НОВОГ САДА ВИШЕ ОД ПОЛА ВЕКА: Међународни сајам туризма од 17. до 19. новембра

Novosti

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Crna Gora, koja je na isti način bila podrška na ovoj priredbi i ranije.

– Posebna je čast, ali i poseban izazov da Crna Gora bude Zemlja partner ove godine kada se Novosadski sajam, koji je sam po sebi brend, odlučuje da  Sajam turizma takođe brendira na jedan drugačiji način i odvoji ga od Sajma lova i ribolova, rekla je generalna konzulka Crne Gore u Srbiji, Nevenka Ćirović.

Ćirović je navela da Crna Gora daje značaja ovom Sajmu svedoči i činjenica da će doći ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

- Biće uz ministra turizma Srbije neko ko će otvoriti Sajam i imati niz značajnih poseta. Gotovo kompletna turistička privreda je zainteresovana. Doći će sve crnogorske turističke organizacije, a videće se šta je to Crna Gora pripremila, pre svega u zimskom i novogodišnjem turizmu. Imaćete priliku da probate i naša vina i specijalitete. Specifično je i da dolazi Budva sa dodatnom namerom da predstavi svoju kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture gradu koji i dalje drži tu titulu - dodala je Ćirović.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam,  naveo je da je ovde ključna reč "zajedno"."Mi zajedno'', kako je naveo,  "možemo da iznesemo ovaj Sajam". Ivanišević naveo i da pojedinačno to ne bi mogao niko i zato smatra da je ideja vodilja da kada se radi zajedno može se sve.

– Sva tri dana nastupa na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata će biti različita. Prvi dan ćemo iskoristiti da predstavimo mlade u turizmu, tj obrazovanje u turizmu. Sve srednje stručne škole koje imamo, fakultete koji imaju odgovarajuće smerove, kao i srednje škole iz regiona koje će nam biti gosti – Srednja škola iz Zvornika, a očekujemo i srednju školu iz Jablanice, iz Federacije BiH. Mi hoćemo upravo taj aspekt obrazovanja mladih u turizmu i ugostiteljstvu da istaknemo - naveo je Ivanišević.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam je dodao da se drugi dan posvećuje regionu i nazvaće se "Region ljubav", a dolaze nam, kako je rekao, prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije.

- Hoćemo da predstavimo ono sve što je duša regiona, jedno šarenilo, lepotu, gastronomsku ponudu. Uz to ćemo predstaviti i Tur de Fruške 2023. Trećeg dana želimo da pokažemo šarolikost cele Vojvodine, dakle da obuhvatimo ono što u budućnosti treba da bude industrija, ne samo magneta već i onoga što ponesu turisti kada krenu iz Vojvodine. To će biti žensko preduzetništvo i stari zanati jer sledeće godine hoćemo uz dragocenu poomoć TONS-a da pokrenemo kampanju koja se zove Gastro magneti, a to znači da hoćemo da vojvođanska jela pretvorimo u magnete. Mogu da kažem i da je juče Pokrajinska vlada, pored ostalih nosilaca Znaka Najbolje iz Vojvodine znak dodelila i Novosadskom sajmu - istakao je Ivanišević.

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine, Nataša Pavolić, istakla je  da je domaći turista isto toliko važan zahvaljujući, kako je navela, "našim brojnim kampanjama koje smo uradili i da je turistička privreda usmerena pre svega na našu podršku". Zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Turistička organizacija Vojvodine će na svom štandu pored naše, predstaviti i ponudu 23 turističke organizacije, rekla je Nataša.

– TOV je zajedno sa Privrednom komorom Vojvodine i resornim sekretarijatom prošle godine započeo kampanju „Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice“ što će se svakako nadovezati na ovaj Vinski put Novog Sada i to nam je dokaz koliko mi svi zajedno radimo na pormociji turizma. Cilj nam je da kroz bogatu vojvođansku gastronomiju prikažemo pre svega destinacije i mesta – kroz autentične objekte, i prikažemo ono što Vojvodina ima da ponudi,  i naravno ništa bez degustacije svih ovih tipičnih proizvoda i predstavljanja. Osim Vojvođanskog ručka svakako će biti i Banatski fruštuk i brojne druge prezentacije koje su priredile naše loklane turističke organizacije. Ja se nadam da ćete otići sa Sajma puni utisaka i punog kofera uspomena iz Vojvodine - dodala je Nataša Pavlović.

Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, istakao je da sa nestrpljenjem i uzbuđenjem očekuje početak ovog Sajma jer sada postoji novi termin koji je doprineo da bude mnogo više izlagača.

- Ponuda će biti fantastična i mnogo bogatija i mislim da će Novosađani i Novosađanke moći da nađu mnogo toga na ovom Sajmu. Novi Sad sa Gradskom upravom za privredu nastupiće na dva štanda. Mi imamo 14 izlagača i suizlagača - rekao je Knežević.

Knežević je takođe istakao da je napravljena Gastronomska i Vinska ulica možda nekog budućeg događaja, budućeg Sajma vina.

- Imaćemo pet novosadskih vinara koji imaju zaista kvalitetno i dobro vino i predstavićemo deo gastronomske ponude, dodao je Knežević. – Zapoćinjemo kampanju „Oseti duh zimske fantazije u Novom Sadu“. Ona kreće sa početkom Sajma tako da ćemo i tu moći da prenesemo šta je ono što nas očekuje tokom zimskog perioda. Sa Sajmom smo organizovali  i podržali dovođenje turoperatora. Raduje me što je Crna Gora Zemlja partner, drago mi što ću moći da vidim kolege iz Budve. Mi smo bili na otvaranju sezone, uživali tamo i podržaćemo ih u kandidaturi da Budva postane Evropska prestonica kulture. Drugog dana Sajma potpisaćemo protokol o saradnji sa Herceg Novim, da se povežemo kao gradovi u cilju ostvarivanja još bolje saradnje i da zajedno radimo na dovođenju turista. Predstavićemo i Novi Sad sa Fruškom gorom, tu su Sremski Karlovci kao i Nacionalni park Fruške gore - istakao je Knežević.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, poručio je da se na Sajmu okupilo više od 250 učesnika koji dolaze ne samo iz Srbije i Crne Gore Zemlje partnera, već i iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

– Posetioce očekuju sadržajni nastupi, sajamski popusti, last minit aranžmani za zimovanja, frst minit letovanja, stručni skupovi, B2B sastanci, Gastro izazovi kao i Gastro kup Srbija – takmičenje profesionalnih kuvara, HORECA – oprema za ugostiteljstvo, Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama… Jedan od novih segmenata su Dani karijere i to će biti sjajna prilika za one koji traže posao da se sretnu sa poslodavcima u turističkom sektoru. U projekat je uključena Nacionalna služba za zapošljavanje, a između ostalih biće ponuđeno 300 radnih mesta u ugostiteljstvu, za najveći hotel koji se gradi na Kipru. Kroz Hosted Buyer Program Novosadski sajam dovodi turoperatore iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske  koji će imati B2B sastanke sa izlagačima, dodao je Cvetković. –  Ispred Hale „Master“,  biće održan “Festival vojvođanskih festivala – Rogalj” koji okuplja organizatore tradicionalnih vojvođanskih gastronomskih manifestacija - naveo je generalni direktor Novosadskog sajma.

Cvetković je dodao i da će spremati specijaliteti kojima su posvećene poznate vojvođanske manifestacije, kobasice, čvarci, gulaš, rečna riba, langoš i još mnogo toga…

- U Kongresnom centru “Master”, 17. novembra, na Međunarodni dan studenata, govoriće se o đačkom turizmu i putovanjima za mlade. Istog dana, biće reči o “Savremenim trendovima u turizmu i ugostiteljstvu”, u organizaciji učestvuje Prirodno matematički fakultet, Univerziteta u Novom Sadu. Organizovaćemo i obuku za korišćenje sistema za elektronsko fakturisanje. Za vreme Sajma turizma, biće održan Prvi Medicinski samit i drugi po redu Sajam Medicinskog turizma, koji organizuje Projekt Lab - dodao je Cvetković.

U susret Sajmu turizma ocenjivan je kvaliteta turističkih objekata i usluga. Rezultati ocenjivanja biće poznati do početka 53. međunarodnog sajma turizma, a priznanja najboljima biće uručena na Večeri šampiona, 18. novembra.

Radno vreme Sajma turizma biće od 10 do 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, a za dolaske u organizovanim posetama (grupe veće od 15 osoba) 300 dinara. Ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina je 300 dinara, dok deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri koju je Novosadski sajam organizovao sa izlagačima.

Prvi put će Međunarodni sajam turizma biti održan u hibridnom okruženju – u realnom prostoru Novosadskog sajma i virtuelnom prostoru platforme ExpoOnline.rs.

(nsuzivo.rs)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)