ŠETNJA MU JE BILA SVE: Pomozite Milanu Rabrenoviću

Novosti online

08. 11. 2022. u 18:47

MILAN RABRENOVIĆ ima dijagnozu autizma, ali i skraćene tetive zbog kojih od svoje dvadesete godine gotovo da ne ustaje.

ШЕТЊА МУ ЈЕ БИЛА СВЕ: Помозите Милану Рабреновићу

Foto: Fondacija "Budi human"

Milan živi u Priličkom Kiseljaku nadomak Ivanjice sa ocem, majkom i mlađim bratom. Rođen je mesec dana pre termina i u početku je sve izgledalo idealno. Na vreme je prohodao i progovorio, ali je bio i neverovatno inteligentan, svedoči njegova majka Danijela.

- Onda je počelo samopovređivanje. Izgubio je kontakt sa nama, kao da je gledao kroz nas, kao da smo duhovi otprilike i to se sve izgubilo do neke druge godine - navela je Danijela.

Sa četiri godine se porodica suočila sa dijagnozom - Milan ima autizam. Dva puta je bio u Beču na lečenju matičnim ćelijama što je sprečilo da razvije tendenciju ka epi-napadima. Međutim, kada je napunio 14 godina, dolaze novi problemi.

- Propratni problemi sa njegovim hodom su počeli sa 14 godina. Počeo je da se zamara i da se slabije kreće. Doktori su govorili da je to premor jer je bio hiperaktivan, s obzirom da je šetao od 6 do 8 kilometara dnevno. Problemi su se nastavili do 20. godine kada je osmi put u svom životu operisan, ali prvi put na nogama. On se nakon te operacije 10 meseci nije kretao - objašnjava Milanova majka.

Pokušali su sa rehabilitacijom u jednom od centara, ali je bilo neizvodljivo. On nije sarađivao i posle mesec dana je odustao. Njegovi najbliži nisu odustali, te su našli privatnog terapeuta koji je radio privatno sa njim i on je posle tri meseca stao na noge.

- Radila sam i ja sa njim vežbe tih deset meseci, nisam odustajala, sve je to bilo teško za celu porodicu, a to nam je bilo nešto najteže što smo doživeli do sada. Trebalo je nositi ga tih deset meseci, presvlačiti ga... - objašnjava Danijela.

Samopovređivanje i nesanica

Problemi sa samopovređivanjem su takođe bili prisutni, skoro svakodnevni. Takođe je prisutan i problem sa nesanicom. Njegova majka navodi da često ostaje do kasno u noć sa njim i razgovara jer on ne može da spava.

- Kada mu nešto nije po volji, on se samopovređuje, nekad i mene povredi, iščupa mi pramen. Mi tu agresiju kontrolišemo, zagrlimo ga jako da bi prestao. To traje samo trenutak. Uglavnom negoduje kad mu otac nije tu jer je vezan za njega. Sinoć je ujedao ruku i bukvalno ju je celu raskrvario. Nije agresivan prema drugima, on je u suštini dobro dete.

- Mi smo ceo život posvetili njemu, sve smo stopirali samo njemu da pomognemo. Nije nam bitno ništa, bitno nam je samo njegovo zdravlje.

Pomoć Milanu Rabrenoviću

Milanu Rabrenoviću možete pomoći uplatom na:

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795156-05

Uplatom na devizni račun: 160-6000000795498-46

IBAN: RS35160600000079549846

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024