U NOVOM STANU STARA PATNJA: Petočlana porodica, preseljena iz kontejnera, ni u "normalnoj" kući ne može da se ugreje i okupa

Z. Rajić

09. 11. 2022. u 07:00

KAD su prošle zime iz kontejnera, napravljenog od kamionske hladnjače, u kojem su u ataru sela Gospođinci u Bačkoj živeli 22 godine, preseljeni u "normalnu" kuću u banatskom Starom Lecu, činilo se da su prestale muke supružnika Mihajla Ralića (62) i Suzane Stojanović (46), ali oni sa sinovima Ratkom (23), Nikolom (21) i Draganom (15), osim krova nad glavom (koji prokišnjava), nemaju grejanje, struju, vodu u kući...

У НОВОМ СТАНУ СТАРА ПАТЊА: Петочлана породица, пресељена из контејнера, ни у нормалној кући не може да се угреје и окупа

Foto Z. R.

Akciju njihovog zbrinjavanja započelo je Humanitarno udruženje "Put, istina, život" iz Žablja, a preuzeli su je Ministarstvo za brigu o selu i producentska kuća iz Beograda, koji su porodici Ralić-Stojanović obezbedili kuću u okviru TV projekta "Novi početak".

Ta kuća je spolja izgledala pristojno i stabilno, a verovalo se da će lako biti nadomešten nedostatak kupatila i popravljeni zidovi i prozori. U međuvremenu je, međutim, sve još više propalo.

- Zidovi i plafon su popucali i otpadaju, a prozori su truli i ne mogu da se zatvore. Kuća je skroz vlažna od prokišnjavanja i puknute cevi u kupatilu, koje ni pre našeg dolaska nisu mogle da se koriste. Električni šporet, koji smo zatekli, od početka je varničio, a onda je otkazao. Nemamo šporet ni na drva, tako da ne možemo ništa da skuvamo - priča Mihajlo.

Foto M. J.

Foto Z. R.

Kad u kupatilu odvrnu vodu, ona crevom otiče ispod temelja kuće u dvorište, gde je ukućani toče za piće i kojom Suzana tu pere veš u lavoru.

- Perem na ruke, hladnom vodom. Kupatilo nam je najpotrebnije, jer nemamo gde da se okupamo. Volela bih i da imamo veš-mašinu ili barem šporet na kojem bi mogli da ugrejemo vodu - kaže Suzana.

Ratko Ralić, Foto Z. R.

Ukućani se umotavaju u ćebad kako bi se utoplili, jer nemaju ni garderobu za hladnije dane. Spavaju na dotrajalim ležajevima, a Nikola na potpuno raspadnutoj fotelji na razvlačenje.

Porodici su prošle sedmice zbog neplaćenih računa isključeni gas i struja. Za ponovno uključenje gasa, na koji su im radile dve peći, trebalo bi da plate 60.000, a dug za struju je 12.000 dinara.

- Od socijalne pomoći te dugove ne možemo da vratimo, jer imamo jedva i za hranu, za koju takođe dugujemo prodavcu na pijaci. Nemamo novca ni za lekove, iako smo i supruga i ja bolesni, ona od epilepsije, a ja od kičme - kaže Mihajlo.

Foto Z. R.

U Starom Lecu nema čak ni sezonskog posla, pa su svi članovi porodice, osim Nikole, u avgustu i septembru išli na branje paprike u više od 100 kilometara udaljenom Karavukovu u Bačkoj. Tamo su morali da plate smeštaj, a kiša je često prekidala radove, pa su malo zaradili.

Mile Jovanović, predsednik Udruženja "Put, istina, život", koje je ponovo preuzelo akciju za pomoć Ralićima-Stojanovićima, nastoji da Ratku nađe sezonski posao u Češkoj ili Mađarskoj.

Ralići na okupu, Foto Z. R.

MORALI DA PRODAJU STOKU

ZBOG velike besparice, porodica je bila prinuđena da proda ovna, šest ovaca i pet prasadi, koje je dobila kako bi ekonomski ojačala. Ratko i Nikola, koji su završili školu za specijalno obrazovanje u Novom Sadu, nisu uspeli da dobiju obećani posao u Domu za duševno obolela lica u Starom Lecu, odakle su porodici jedno vreme obezbeđivana sva tri obroka dnevno.

RAČUNI ZA POMOĆ

POSREDSTVOM udruženja "Put, istina, život", prilozi za pomoć porodici Ralić-Stojanović mogu se uplatiti na dinarski račun: 165-0007011388568-34, a iz inostranstva (u evrima) na: CITII2X CITIBANKEUROPE PLC DUBLIN, Beneficiary Customer IBAN: HAABRSBG RS35165000701157556591.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!