NIŠLIJA NAPISAO UDŽBENIK KINEZIMA: Srbinu Iliji Fonlamovu u Šangaju više veruju nego zapadnjacima jer je pokazao da razume domaće đake

D. MILjKOVIĆ

02. 11. 2022. u 12:00

ILIJA Fonlamov već nekoliko godina živi u Šangaju, gde radi na departmanu za prirodne nauke pri jednom od instituta.

НИШЛИЈА НАПИСАО УЏБЕНИК КИНЕЗИМА: Србину Илији Фонламову у Шангају више верују него западњацима јер је показао да разуме домаће ђаке

Ilija i Sen Suli, Foto Privatna arhiva

Udžbenici čiji je autor namenjeni su predmetu nauka koji bi u našem školskom sistemu obuhvatio hemiju, biologiju i fiziku. Tri udžbenika koje Fonlamov potpisuje namenjeni su za šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole.

- Udžbenici su rađeni po istovetnoj strukturi, tako da je najveći deo lekcija napisan na engleskom, sa rečnikom, pitanjima, dodatnim objašnjenjima i rezimeom lekcije na kineskom i engleskom. I to je zapravo ono što nedostaje u udžbenicima sa Zapada. Nivo znanja engleskog pojedinih učenika ponekad nije na visokom nivou, pa je prisustvog maternjeg jezika u samom udžbeniku neophodno. Takođe, veliki broj lekcija je prilagođen onome što je izdavač prepoznao kao značajnije za učenike, pa se tako lekcije o medicini, svemiru, mehanici, robotici i lekovima obrađuju mnogo opsežnije nego što je slučaj u Srbiji, na primer - pojašnjava ovaj Nišlija.

Ilija sa đacima na institutu, Foto Privatna arhiva

Ponosan je na svoje kineske kolege sa kojima je zajedno radio na udžbenicima. Na prvom mestu Sen Suli sa Tonđi univerziteta, pod čijom licencom je kolekcija udžbenika i nastala.

- Svestan sam da je ovo bila uzuzetno velika čast za mene. Da, kao neko iz Srbije, dobijem priliku da radim na udžbeniku iz koga će kineski đaci učiti. Ponosan sam što će ovi udžbenici sa prefiksom "domaće" zameniti neke od udžbenika sa Zapada, a da će, kako ovdašnje ocene govore, kvalitet nastave ostati isti - kaže Ilija.

Dodaje da bi voleo da ovo svoje iskustvo prenese i napiše udžbenike za naš školski sistem.

- Tokom rada na knjigama obraćala se pažnja na dosta detalja, a sve u cilju da knjige budu što pristupačnije učenicima. Možda nisam kompetentan, ali voleo bih da kineski sistem na neki način zaživi kod nas. Pre svega, zašto bi neke naše udžbenike pisali strani autori, ukoliko postoji mogućnost da se pronađe kvalitetan kadar koji bi mogao da iznedri moderne udžbenike po meri srpskih đaka - zaključuje Ilija.

Foto Privatna arhiva

NOVAK I TESLA

ILIJINI udžbenici na njegov predlog uveličani su i naslovnim fotografijama na kojima su Nikola Tesla, Novak Đoković i kanjon Uvca.

- Kineske osnovce interesuje priča o ovim znamenitostima Srbije - kaže Ilija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja