DOKTORKA RAKETIĆ ZA "NOVOSTI": Imunitet dece koja su vakcinisana fiziološkim rastvorom umesto BSŽ vakcinom nije ugrožen

I.K.

27. 10. 2022. u 15:57

DOKTOR Nevenka Raketić, pedijatar-imunolog kaže za "Novosti" da imunitet dece koja su vakcinisana fiziološkim rastvorom umesto BSŽ vakcinom nije ugrožen.

ДОКТОРКА РАКЕТИЋ ЗА НОВОСТИ: Имунитет деце која су вакцинисана физиолошким раствором уместо БСЖ вакцином није угрожен

Foto M. Anđela

- Ovo cepivo može da se primi do kraja prve godine života. Osim toga, dešava se povremeno da u porodilištima nema ove vakcine pa se novorođenčad upućuju da je prime u nadležnom domu zdravlja. Dakle, nije nužno da se primi odmah nakon rođenja, kaže dr Raketić.

Naša sagovornica kaže i da deca u zemljama zapadne Evrope već duži niz godina ne primaju ovu vakcinu, jer se kod njih smatra da je tubrkuloza iskorenjena. U Srbiji ovo obolenje se i dalje javlja sporadično zbog čega je BSŽ vakcina u planu obavezne imunizacije dece. Smatra se visokoefikasnim cepivom koje obezbeđuje doživotni imunitet.

Foto: Printscreen

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je na konferenciji kako je došlo do greške, kada je u GAK Narodni front 600 beba umesto beseže vakcine dobilo fiziološki rastvor.

- Greška se desila na nivou jedne osobe, apotekarka je pogrešila. Preduzete su sve mere, napravljen je spisak sve dece, a Institut ''Batut'' je obavestio roditelje. Deca iz Beograda će primiti beseže vakcinu u Narodnom frontu, a ostale bebe iz unutrašnjosti u domovima zdravlja - rekla je Grujučićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti