BEATRISA JE ZAPOČELA RENESANSU U UGARSKOJ: Osvrt dr Borisa Stojkovskog na položaj žena u Srednjem veku

Novosti online

24. 10. 2022. u 21:46

DR Boris Stojkovski nastavio je ciklus predavanja o ženama u srednjem veku, ovog puta s akcentom na Zapadnoj Evropi do XVI veka. Kako je bio slučaj i na prethodnim predavanjima pomenutog tematskog kruga, dr Stojkovski izlagao je deduktivno, krećući se od opšteg ka pojedinačnom, od šireg konteksta i pregleda srednjovekovne predstave žene do konkretnih biografija izabranih ličnosti.

БЕАТРИСА ЈЕ ЗАПОЧЕЛА РЕНЕСАНСУ У УГАРСКОЈ: Осврт др Бориса Стојковског на положај жена у Средњем веку

KCNS

Skrenuta je pažnja na presudni značaj širenja hrišćanstva po Evropi, kao i na neke prelomne trenutke u istoriji, kakva je bila 1054. godina kada je otpočelo sve ozbiljnije odvajanje Istoka i Zapada,a pomenuti su i pojedini imperativi crkvenog i pravnog života. Sve ukazuje na sasvim specifičan položaj žene u srednjem veku, te dr Stojkovski rečeno ilustruje uzornim primerima kao što su Eloiza od Argenteja, Hedviga Antverpenska i Sveta Klara.

Na tribini su predočeni pojedini istoriografski kurioziteti, kako tipične predstave žene, tako i izuzeci od ovog pravila, uz posebne osvrte na pitanja poput dinastičkih brakova ili zavidno dobrog položaja žene u Kastilji tokom rekonkiste.Dr Stojkovski ne propušta priliku da ukaže na temeljne razlike tretmana žene u zavisnosti od društvenog staleža, počinjući svoju analizu od žena visokog društva, preko žena nižih slojeva viđenih mahom u ulozi majke i supruge, pa sve do robinja i prostitutki.

Poseban deo predavanja posvećen je Srednjoj Evropi, za koju u nauci važi skroman izvorni materijal na ovu temu. Uprkos tome, pruženo je kratko portretisanje značajnih žena kakve su bile majka Svetog Stefana Šarlota, Jadviga, Helena Kotaner, Beatrisa Aragonska...

U završnici tribine s posebnom pažnjom predstavljene su Hildegard iz Bingena, Eleonora Akvitanska, Jovanka Orleanka i Kristina Pizanska, u čemu se ogleda poseban istorijski i opštekulturni doprinos ovog predavanja.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Žene u srednjem veku: Zapadna Evropa do XVI vekaˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.                                                                                                                                             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)