S PONOSOM SE SEĆAMO JUNAKA: U Spomen-kompleksu Zebrnjak obeležena 110. godišnjica Kumanovske bitke

M. STANČIĆ

23. 10. 2022. u 22:19

ODAVANjEM počasti, pomenom i paljenjem sveća ispred ostataka Spomenika "Pobede srpske vojske", u kompleksu na brdu Zebrnjak u Severnoj Makedoniji, je održana ceremonija sećanja na poginule ratnike u slavnoj Kumanovskoj bici 1912. godine.

С ПОНОСОМ СЕ СЕЋАМО ЈУНАКА: У Спомен-комплексу Зебрњак  обележена 110. годишњица Кумановске битке

Foto Ministarstvo za rad

Jedna od najvažnijih bitaka u srpskoj istoriji i pravoslavnih naroda na Balkanu vođena je u dolini kraj Kumanova prema Ovčjem polju, 21. i 22. oktobra 1912. godine. Tada je Prva armija srpske vojske izvojevala veliku pobedu nad znatno nadmoćnijom osmanlijskom Vardarskom armijom. Tim vojnim trijumfom, posle više od pet vekova, doneta je sloboda starim srednjovekovnim srpskim oblastima i potisnuta turska osvajačka vojska sa tog dela Balkanskog poluostrva.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, u ime Vlade Republike Srbije, predvodio je državnu cremoniju polaganja venaca povodom obeležavanja 110. godišnjice Kumanovske bitke.

Počast stradalim vojnicima odali su i ambasador Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, vojni izaslanik Vojske Srbije potpukovnik Vujica Vukobratov, poslanici u Sobranju (Skupštini) Severne Makedonije Ivan Stoilković i Miroslav Jovanović, gradonačelnica opštine Staro Nagoričane Žaklina Jovanovska, predstavnici grada Vranja i Kumanova, predstavnici srpskih asocijacija u Makedoniji, SUBNOR-a Srbije, boračkih udruženja i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Mioodrag Kapor je u obraćanju na komemoraciji na Zebrnjaku rekao da se danas sa ponosom sećamo svih naših predaka koji su pre 110 godina na tom mestu izvojevali briljantnu pobedu. "Ovo je bila prva srpska pobeda u Prvom balkanskom ratu, a odmah posle ove bitke oslobođeno je i Skoplje", rekao je Kapor.

OSTACI U KRIPTI

SPOMENIK kumanovskim junacima, prvobitno visok preko 48 metara, rad istaknutog srpskog arhitekte Momira Korunovića, podignut je 1937. godine da bi svega pet godina kasnije bio većim delom uništen od strane bugarskih okupacionih trupa u Drugom svetskom ratu. U kripti spomenika položeni su posmrtni ostaci više stotina srpskih ratnika stradalih u Kumanovskoj bici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao