NAUČNICI OČEKUJU ČVRSTE FINANSIJE: Istraživači zadovoljni što nauka dobija zaseban resor u novoj Vladi

Lj. BEGENIŠIĆ

24. 10. 2022. u 08:00

NAUČNA zajednica zadovoljna je što je razdvajanjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nauka dobila poseban resor u novoj vladi, a istraživači od novog ministra očekuju da reši nagomilane probleme i da, pre svega, zaokruži zakonski okvir, kako bi se naučnici finansirali na najbolji način i nauka išla ka izvrsnosti.

НАУЧНИЦИ ОЧЕКУЈУ ЧВРСТЕ ФИНАНСИЈЕ: Истраживачи задовољни што наука добија засебан ресор у новој Влади

Foto Ž. Knežević

Dr Duško Blagojević, predsednik Zajednice instituta Srbije, kaže nam da je ova Zajednica zajedno sa SANU ranije poslala dopis mandatarki Ani Brnabić u kom je predloženo formiranje zasebnog resora za nauku.

- Smatrali smo da bi jedno ministarstvo koje bi se bavilo samo naukom bilo operativnije i dobro je da se to dogodilo - kaže Blagojević za "Novosti".

Međutim, deo naučne zajednice smatra da je ovom resoru trebalo priključiti i visoko obrazovanje zato što se delatnosti umnogome poklapaju.

- I visoko obrazovanje ima i te kako razloga da bude sa naukom, prvenstveno zbog toga što je oko 1.800 istraživača zaposleno na fakultetima, a njihov rad se finansira institucionalno iz sredstava budžeta za nauku - kaže za "Novosti" dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke. - Razdvajanjem ovih ministarstava, problem u finansiranju će još više eskalirati i nijedno ministarstvo neće smatrati da je u obavezi da ih rešava. To dovodi do sumnje da će jedan broj ovih istraživača ostati bez posla, kada im isteknu nezakoniti godišnji ugovori o radu.

Dr Đurđica Jovović, Foto Tanjug

Inače, naučnici od ministra nauke očekuju da upotpuni propise u ovoj oblasti i obezbedi stabilan priliv novca, što podrazumeva da dobre ideje i važni projekti budu dodatno finansirani.

- Treba sačiniti i registar istraživača, regulisati zarade, jer sada postoje velike razlike u platama za ista zvanja zbog izostanka kategorizacije, treba reformisati službe i sektore i ići ka izrsnosti nauke - nabraja dr Duško Blagojević.

A u Sindikatu nauke smatraju da posebno ministarstvo nije garant da će se decenijski nagomilani problemi u nauci rešiti.

- Mnogo je važnije to koliko su ministar i njegovi saradnici upoznati sa aktuelnim problemima u nauci, koliko su spremni i sposobni da se uhvate ukoštac sa njima - kaže dr Đurđica Jovović.

- Mnogi, koji nisu upoznati sa situacijom, u pogrešnom su uverenju kada misle da je nauka delatnost sa malo ljudi i da će biti lako voditi takvo ministarstvo.

I ona ističe da ministar nauke prvo treba da se izbori za značajnije povećanje budžeta, da bi se reforme što pre i što kvalitetnije realizovale. Zatim, da donese sva podzakonska akta koja će omogućiti potpunu primenu Zakona o nauci i istraživanjima od 2019. godine, kojim je ukinuto projektno finansiranje naučnog rada i istraživača.

- Deklarativno je proklamovano institucionalno finansiranje, koje se u praksi ne primenjuje, jer nisu utvrđeni mehanizmi za njegovu primenu - upozorava naša sagovornica.

- Novi ministar mora nauku da uvede u zakonske okvire po pitanju radno-pravnog statusa zaposlenih u nauci, kao i da razreši nezakonite i nepravedne plate među istraživačima, o čemu Sindikat nauke vodi dugogodišnju kampanju.

INSTITUTI U FOKUSU

PROREKTOR za nauku Univerziteta u Beogradu prof. dr Branislav Boričić smatra da će formiranjem zasebnog resora nauke sistem biti efikasniji, kao i da će u fokus doći rad instituta. On podseća da su resori nauke i prosvete ranije bili razdvojeni, te da su profesori fakulteta bili delom i "pod" ministarstvom nauke jer su deo primanja dobijali i za naučnoistraživački rad.

BONUS VIDEO

REKORD U SRBIJI: Ovca Drage Mihajlovića iz Kostajnika ojagnjila petoro jagnjadi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)