DAG BANJICA IZLEČILA I ĆERKU TURSKOG VELMOŽE: Lekovita voda kod Pirota privukla i par iz Jerusalima (FOTO)

V. ĆIRIĆ

23. 10. 2022. u 14:21

SA svojom termalnom vodom konstrantne temperature od oko 29 stepeni Dag banjica kraj Pirota, tačnije u kanjonu Gradašničke reke, poznata je mnogima u ovom delu Srbije, ali je sve češće i destinacija koju obilaze stranci.

ДАГ БАЊИЦА ИЗЛЕЧИЛА И ЋЕРКУ ТУРСКОГ ВЕЛМОЖЕ: Лековита вода код Пирота привукла и пар из Јерусалима (ФОТО)

V.Ć.

Ovih dana se u Banjici našao i par Moše i Miri iz Jerusalima, koji su blagodeti termalne i lekovite vode osetili i na svojoj koži. U Pirot, tačnije u Dag banjicu su dospeli nakon obilaska prirodnih lepota zapadne Srbije, Zlatobora, Tare, Uvca i drugih poznatih mesta.

Srbija je, kažu ovi znatiželjnici, koji su proputovali  puno sveta, prelepa zemlja.

- Posle Pirota nastavićemo dalje da je obilazimo i da pričamo ljudima o kakvoj zemlji je reč - kaže ovaj par. 

Sledećih dana planiraju da se ispnu na vrh Srbije, na Midžor, koji se propinje na 2.169 metara iznad mora. Saznali su i za prijateljske veze Piroćanaca i Izraelaca, kao i da u Pirotu postoji Jevrejska ulica i spomenik Jevrejima. 

Inače, za vodu Dag banjice u pirotskom kraju se veruje da je lekovita jer su mnogi ovde zalečili svoje žive rane po telu, čireve, ospice i druge kožne probleme. Vekovima unazad ovde dolaze razni nevoljnici sa svojim zdravstvenim problemima. Mesto u bajkovitom kanjonu je i dalje očuvano što se tiče zagađenja.

Do njega dolazi isključivo pešice, kozjom stazom od sela Gradašnica. Drugim rečima, prilaz automobilom je jednostavno nemoguć, a pešačenje  kanjonom traje od pola sata do sat vremena. Prema narodnoj legendi naziv je dobilo po izvesnoj Dagi, kćerki nekog turskog velmože koja je na ovom izvoru našla lek za svoju bolest.

BONUS VIDEO - BLAGO NA JABLANICI: U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!