OVDE I PO CIČI OSEĆAM TOPLINU: Peruanka Miranda dizajnira novi terminal aerodroma "Nikola Tesla"

M. Marković

09. 10. 2022. u 16:00

KADA bismo se mi, ovdašnji, ogledali u lepom licu Srbije, podsticali na, tu, lepu stranu naše otadžbine i domovine, dobrotu i toplinu našeg naroda, kao što se u njoj ogledaju mnogi koji iz sveta dođu, naša bi Srbija bila još lepša.

ОВДЕ И ПО ЦИЧИ ОСЕЋАМ ТОПЛИНУ: Перуанка Миранда дизајнира нови терминал аеродрома Никола Тесла

Foto Luka Popović

Mnogi, poslom, doputuju. Mnogi sa željom da se povežu sa pokidanim korenima, odavno pokidanim vezama. Doputuju, na dan dva. Mesec, dva. I, požele da ostanu.

Ovo je priča o Mirandi Mabel, Peruanki sa osmehom širokim kao Amazon i snagom Anda. Ovo je priča o devojci, iz samog vrha svetske arhitekture i inovacija. Njenom putu od rodne Lime, do prestonice Srbije. Upravo nju, sa bogatom profesionalnom biografijom, angažovao je francuski koncesionar Aerodroma "Nikola Tesla" da osmisli projekat dogradnje srpske vazdušne luke. Novi park, solarna postrojenja, novu galeriju za dolaske na krovu postojeće zgrade, aerodromsku pistu i čitav kompleks koji, delom, već blista.

- Srećna sam, ostvaruju se naši, planovi koncesionara i planovi Vlade Srbije - kaže Miranda Mabel, gost naše redakcije.

Foto Nikola Skenderija

Miranda Mabel

Ugostili smo je pre dva dana. Ostala je puna tri sata u razgovoru sa našim reporterima.

- Danonoćno se radi da aerodrom u prestonici Srbije pulsira poput najprestižnijih evropskih metropola - uverava nas. - Sve smo podesili, tako, da u najfrekventnijem danu, putnici uživaju i u eksterijeru.

Kada je doputovala u Beograd, u "koferu" ostvarenih projekata donela je dizajn najnovijeg terminala aerodroma u Pekingu, Kazahstanu, na Maldivima, Iranu. I metroa u rodnoj Limi, zgradi francuske ambasade u Tajlandu. Patentirala je, između ostalog, inovativna kolica za prtljag, a sada joj je najveći izazov da u svojoj firmi, sa timom koji je sama odabrala, završi projekat "Taksi dron".

Foto Privatna arhiva

- Ovo je projekat budućnosti. Da se skrati vreme prevoza putnika. Prototip je već isproban u Parizu, Tokiju, Kaliforniji. Može da preveze do četiri putnika, sve je na električni pogon, bezbedan je na udare vetra i drugih nepogoda - uverava nas Miranda Mabel.

Priča o taksi dronu i sve što bi moglo da odgonetne tajnu projekta ovog, još neostvarenog prevoza, potiskuje ona u drugi plan, uprkos našem interesovanju: "Da li je beogradska gondola u povoju, bolja od tog drona, pa da se prebacimo na dron?

Odgovorila je smeškom. Posle objasnila da je domet drona od 100 do 300 kilometara.

Ovu devojku, sa sudbinskom pričom vrednom romana, njen talenat i posvećenost arhitekturi, doveo je Oklahomi. Nije joj bilo lako da ostavi roditelje i sestru. Dugo će pamtiti taj rastanak i vreme građanskog rata u Peruu. Roditelji su učinili sve da nju i sestru izvuku iz pakla.

- Teško je bilo, suze su nas oblivale - seća se Miranda. - Sada nas čuvaju emocije.

U Oklahomi je započela studije, a nakon godinu dana preselila se u Italiju. Njena sestra studije je završila u Španiji. Kao talentovani student zaslužila je usavršavanje u Evropi. Italija je bila njena druga adresa. Tu je usavršila arhitekturu, počela specijalizaciju dizajn aerodroma. U Parizu je krunisala svoju misiju. U gradu svetlosti provela je punih 18 godina. Ovde se školovala i usavršavala. Dobila je sertifikat dizajnera i inovatora. Radila za druge, obišla ceo svet, a onda rešila da formira samostalnu firmu. Tako ju je i prepoznao koncesionar srpskog prestoničkog aerodroma.

Foto P. Milošević

- Bila je zima, te 2018. godine. Užasno hladno. Temperatura duboko u minusu. Preda mnom Beograd, naš prvi susret. Ubrzo, ugrejala me je toplina ljudi. Dobrota. Osetila sam kao da sam, zaista, među svojima. Čitav svet sam proputovala, a ovde sam toplinu tog čitavog sveta imala - seća se prvog susreta sa Srbijom Miranda Mabel.

Priča nam da je njen prvi beogradski ugovor bio samo na četiri meseca...

- Ja sam tu, evo, četvrtu godinu. Protekle su u trenu. Zaljubila sam se... U Beograd. U Srbiju. I, uverena sam da ova zemlja, sa ovako dobrim ljudima, prirodnim bogatstvima i mirom, ima budućnost. Sad mislim, mogla bih ovde da zauvek ostanem.

Mnoge tajne, da je vreme potrajalo, mogli smo još u razgovoru sa ovom mladom, energičnom ženom da odgonetnemo. A devojka koja je upisana u visine svetske arhitekture i dizajna, i dalje želi da se ogleda u lepom licu Srbije.

DORĆOL I VRAČAR

PRVA moja adresa u Beogradu, bio je Dorćol. Čudesna energija starog Beograda. Arhitektura, a pre svega divni ljudi koji ohrabruju svakoga, bez obzira na boju kože i izgled, a moj je upečatljiv, da su dobro došli. Nedavno sam se preselila na Vračar. Prelepi Hram Svetog Save obasjava me. Prelep, zaista. I Dorćol i Vračar su srce u meni. Kao Beograd, kao Srbija.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)