GORBAČOVIZAM I GLOBALNA PERESTROJKA: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o poslednjem predsedniku SSSR-a

V.N.

29. 09. 2022. u 22:12

KAO povode za razgovor o fenomenima gorbačovizma i globalne perestrojke Milorad Vukašinović navodi nedavnu smrt poslednjeg sovjetskog predsednika i pojavu svoje knjige „Globalna perestrojka" o globalnoj transformaciji svetskog poretka, napominjući kako se termin perestrojka odnosi na promenu, odnosno,preobražaj moći na Zapadu.

ГОРБАЧОВИЗАМ И ГЛОБАЛНА ПЕРЕСТРОЈКА: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о последњем председнику СССР-а

Foto: KCNS

Termin „gorbačovizam“ Vukašinović je prvi put sreo u tekstovima Aleksandra Zinovjeva koji je naširoko pisao o stanju svesti pozne sovjetske elite koja je doprinela raspadu Sovjetskog Saveza. Ovaj događaj se na ruskom naziva „razval" i Vukašinović ističe kako slikovitije označava proces budući da podrazumeva i uticaj spoljašnjeg faktora. 

Tragična figura, ali ne i jedina zaslužna za „razval" Sovjetskog Saveza bio je Mihail Gorbačov, o čijem liku i delu postoje različite interpretacije.Od šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu pojavio se ideološki pesimizam, a Hruščov je nizom izjava o tome kako valja stići i prestići SAD ukazivao na inferiornost Sovjetskog Saveza. 

Ove izjave, što Vukašinović smatra naročito interesantnom pojavom, koincidiraju sa velikom svetskom krizom koja se ispoljava na kapitalističkom Zapadu. Gorbačov je, kao dvostruki agent, bio kompromis između uticaja vojske i partije. Oba pola bila su saglasna u tome da je dalje održavanje Istočnog bloka skupo i neproduktivno, ali imala su drugačije slike o budućnosti države. Vojska se zalagala za opstanak Sovjetskog Saveza, dok je partijska vrhuška insistirala na destrukciji sovjetske države, a naročito centralne vlasti. Gorbačov je, kako Vukašinović navodi, monopolisao vođenje spoljne politike i ima istorijsku odgovornost za podržavanje procesa „razvala" SSSR.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Gorbačovizam i globalna perestrojka" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS VIDEO:

TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!