OGLASILA SE ORGANIZACIJA "28. JUN": Povodom akcije prikupljanja novca za malog Pavla Dimitrijevića

E.V.N.

21. 09. 2022. u 15:40

POVODOM teksta "Humanitarci koristili tešku sudbinu Pavla" oglasila se humanitarna organizacija "28. jun". Oni navode sledeće:

ОГЛАСИЛА СЕ ОРГАНИЗАЦИЈА 28. ЈУН: Поводом акције прикупљања новца за малог Павла Димитријевића

Foto Fejsbuk / 28. jun

- Donirali smo 300.000 dinara Danici Dimitrijević (dokaz u prilogu) što je bilo više nego dovoljno da pokrije sve troškove porodice vezane za putovanje u Beograd i sastanke sa doktorima, kao i druge hitne potrebe. U finalnim smo etapama kupovine i opremanja kuće za porodicu Dimitrijević, i uspostavljanja fonda za prikupljanje novca za malog Pavla, samo tri nedelje nakon što smo najavili akciju. U potrazi smo za kućom koja će odgovarati porodici od prve nedelje. Za novac prikupljen na "Instagramu" potrebno je više od mesec dana da dospe, dok SMS porukama nekada treba i do dva meseca.

Tvrde da je pomenuti tekst kleveta njihove organizacije i najavljuju pravni postupak protiv "Novosti".

Šta je fokus našeg teksta i da li je reč o kleveti?!

Da nije reč ni o kakvoj kleveti, jasno je svakom pažljivom čitaocu našeg teksta. Naš posao je da radimo u interesu javnosti i, u skladu sa tim interesom, upozorili smo da se bolest dečaka Pavla zloupotrebljava u kampanji prikupljanja novca, koja je svakako humana i potrebna, što smo i naveli.

U "28. junu" kažu da su sredstva transferisali, između ostalog, i za "sastanke sa doktorima", verovatno misleći na preglede malog Pavla. Za "sastanke" ili preglede nije potreban ni dinar, jer su svi pregledi za Pavla i svu ostalu bolesnu decu u Srbiji - besplatni! Upravo to je i bio fokus našeg teksta, da upozorimo da se, u nameri koja je plemenita, što smo i istakli, a to je prikupljanje sredstava za porodicu Dimitrijević koja živi u uslovima nedostojnim čoveka, zloupotrebljava bolest maloletnog deteta. Dimitrijevićima je pomoć preko potrebna, za bolju kuću i nameštaj, ali u svrhu prikupljanja novca ne sme da se koristi bolest malog Pavla i da se neprestano spominje da mu je potrebno čak deset operacija, jer je to obmanjivanje donatora kojima se stvara utisak da je njihov novac potreban da bi Pavle mogao da se leči. Hirurg koji treba da operiše Pavla, a operisao je i njegovog starijeg brata, potvrdio je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi u kojima su ovakve operacije potpuno besplatne, da sve troškove snosi RFZO, te da deca poput Pavla, koja nisu lečena na vreme, imaju apsolutni prioritet. Rekao je i da je detetu pet puta zakazivana operacija u Klinici u Tiršovoj, ali ga više puta jednostavno niko nije doveo!

Razumemo da novac ne može da stigne onog trenutka kada je poslata SMS poruka, ali to, recimo, neke druge humanitarne organizacije ne sprečava da svaki uplaćeni dinar i svaku poslatu poruku objave na sajtu. U ovom slučaju nije transparentno koliko tačno poruka je pristiglo, koliko kojim kanalom novca prikupljeno i da li sada ima dovoljno sredstava za Dimitrijeviće, pa donatori možda treba da se usmere na neku drugu porodicu.

Navodi se i da su u finalnoj etapi kupovine i opremanja kuće, ali javnost ne zna gde je kuća, koliko će koštati i kako se stiglo do finalne faze, ako sredstva još nisu legla na račun organizacije.

Pažljivom čitaocu sasvim je jasno da se tekstom u "Novostima" podržava prikupljanje sredstava za bolje socijalne uslove porodice Dimitrijević i svih drugih ugroženih ljudi u našoj zemlji, ali ne i zloupotreba Pavlove bolesti da bi prikupili novac za kuću.

Na dodatni oprez podstakla su nas i dva ranija saopštenja Eparhije raško-prizrenske, kojima su upozorili na "sumnjive aktivnosti organizacije 28. jun". U ovim saopštenjima tvrdi se da je organizacija zloupotrebila ime Eparhije, sa kojom nije imala saradnju. Naveli su da postoje više nego očigledne indikacije o mogućim zloupotrebama ove organizacije u smislu netransparentnog prikupljanja novca za Srbe, a sve navodno u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom. Navode i da su "sve vesti o saradnji sa SPC na KiM izmišljene, što za posledicu može da ima manipulaciju javnošću".

U prilogu možete pročitati dva saopštenja Eparhije raško-prizrenske u celosti:

https://eparhija-prizren.com/sr/saopstenja/eparhija-rasko-prizrenska-upozorava-svestenstvo-monastvo-i-verni-narod-na-sumnjive-aktivn/

https://eparhija-prizren.com/sr/saopstenja/eparhija-rasko-prizrenska-jos-jedno-upozorenje-povodom-sumnjivih-aktivnosti-organizacije/

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)