HUMANITARCI KORISTILI TEŠKU SUDBINU PAVLA - Uplaćene hiljade evra, a isporučeni samo šporet i frižider

J. Ž. S.

21. 09. 2022. u 09:30

DA tuđa muka i nesreća u Srbiji često mogu da posluže za promociju pojedinaca i organizacija, pokazuje najnoviji slučaj trogodišnjeg Pavla Dimitrijevića iz sela Zdravinje kod Kruševca, čija je teška i bolna sudbina potresla Srbiju.

ХУМАНИТАРЦИ КОРИСТИЛИ ТЕШКУ СУДБИНУ ПАВЛА - Уплаћене хиљаде евра, а испоручени само шпорет и фрижидер

Foto Fejsbuk / 28. jun

Ovaj dečak koji zbog rascepa usana i nepca ne može da govori i jede samo uz pomoć kašice, trebalo bi, radi operacije, da bude primljen u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj 26. septembra.

Ono što pada u oči jeste da su se za njega i njegovu porodicu poslednjih nedelja zauzele organizacija "28. jun" i udruženje "Mi pomažemo, priključite se i vi". Međutim, prema saznanjima "Novosti", porodica je do sada dobila samo šporet i frižider, a prikupljeno je mnogo više novca.

Naime, na sajtu organizacije "28. jun" mogu da se prate iznosi koji ležu na račun i u jednom trenutku uplate su dostigle 60.000 evra. Posle izvesnog vremena sajt se resetuje i daje novi termin za sakupljanje novca. I tako unedogled, a do Dimitrijevića pomoć i dalje ne stiže. U jednom od poziva prikupljala su se i sredstva za operaciju, iako sve troškove ovog zahvata pokriva RFZO. Pozivi za pomoć ilustrovani su fotografijom malog Pavla, uz navođenje njegovog zdravstvenog stanja i potrebe za operacijama.

U trenutku kada je priča na društvenim mrežama ove organizacije dostigla vrhunac, oglasio se i načelnik Odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u UDK "Tiršova" dr Branislav Trifunović. On je na njihovoj stranici na "Fejsbuku" ostavio komentar u kome je naglasio da je Srbija zemlja u kojoj se korekcije rascepa usne rade više od 100 godina.

Foto Fejsbuk / 28. jun

- Često se operacija usne radi već sa mesec, a nepca sa 10 meseci i jedna smo od retkih zemalja u Evropi gde je to sve potpuno besplatno - napisao je dr Trifunović. - Pavle i njegov brat Marko boluju od retkog naslednog poremećaja koji izaziva EEC sindrom, koji uključuje još neke druge poremećaje. Marka sam operisao, a Pavlu je operacija zakazivana više od pet puta, ali je svaki put otkazivana zbog njegove bolesti ili zato što se nisu pojavili u zakazanom terminu.

On je naglasio da novac ne može da se prikuplja za operaciju, jer je lečenje besplatno, već pomoć treba preusmeriti na popravljanje uslova u kojima živi porodica Dimitrijević.

Porodica Dimitrijević ima četvoro dece, od kojih je dvoje ometeno u razvoju. Roditelji Jovan i Ivana žive sa naslednicima u vrlo nehumanim uslovima, a novac, tvrde meštani, troše na alkohol i cigarete. Lokalna samouprava im je do sada nekoliko puta pomagala, ali striktno im donose pakete i hranu, pošto novac nije poželjno davati. Majka ima genetske anomalije na rukama koje joj otežavaju obavljanje kućnih poslova.

Kako tvrdi Danica Dimitrijević, humanitarka iz Kruševca, iz udruženja "Mi pomažemo, priključite se i vi", do sada su za ovu porodicu prikupili oko 3.000 evra, ali je novac i dalje na računu organizacije, pošto su u ovom trenutku snabdeveni svim neophodnim namirnicama i lekovima, a dečak je dobio i nova kolica.

- Sačekaćemo još koji dan da vidimo sa porodicom koje su im potrebe - kaže Dimitrijevićeva.

Danica Dimitrijević tvrdi da humanitarna organizacija "28. jun" prikuplja novac za kupovinu kuće Dimitrijevićima. Oni trenutno žive u objektu bez kupatila, a snalaze se tako što vodu uzimaju sa obližnjeg bunara. Njihova kuća je oronula, hladna i sklona urušavanju.

BEZ ODGOVORA IZ CENTRA

U CENTRU za socijalni rad u Kruševcu odbili su zahtev "Novosti" za dostavljanje informacija od javnog značaja, jer bi se u suprotnom povredilo pravo na privatnost osoba na koje se ona odnosi. Od Centra smo tražili odgovor da li je porodica Dimitrijević njihov korisnik, na koji način su im do sada pomagali i da li je tačno da se radi na izmeštanju deteta iz porodice, pošto roditelji nemaju uslova da brinu o njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)