ONO ŠTO SU SAKUPILI NIKOME NE IDE NA ČAST: Četiri dana 15 momaka je radilo od 20 časova do pet sati sledećeg jutra (FOTO)

Promo

22. 09. 2022. u 16:00

PROTEKLOG vikenda organizovan je tradicionalni Beogradski festival piva na Ušću. Prethodnih godina, dan nakon ovog festivala, umesto po travi hodali smo po đubretu, koje su posetioci festivala ostavili za sobom. Otišli smo da proverimo kako je ove godine i šokirali se!

ОНО ШТО СУ САКУПИЛИ НИКОМЕ НЕ ИДЕ НА ЧАСТ: Четири дана 15 момака је радило од 20 часова до пет сати следећег јутра (ФОТО)

Foto: Promo

Odmah sutradan prošetali smo parkom Ušće i otvorenim prostorom na kojem je organizovana ova manifestacija. Morali smo ozbiljno da se potrudimo da pronađemo neku limenku, plastičnu čašu ili kesu. Tek poneki pikavac i prazna pakla cigareta ostala je kao dokaz da se tu nešto veliko događalo. Ipak, nije se radilo ni o kakvoj magiji, a ni kiša nije napravila živo blato, koje je progutalo sav otpad, već su za manjak smeća zaslužni vredni radnici "Gradske čistoće" koji su sva četiri dana održavali higijenu na ovoj manifestaciji. Ovi momci spasli su posetioce Beogradskog festivala piva opšte osude javnosti zbog ekološke bombe koju bi nesumnjivo ostavili za sobom.

Za razliku od drugih, za radnike "Čistoće" prava akcija počinje kada se muzika ugasi i gosti krenu kući. Kao specijalci u narandžastim kombinezonima efikasno, brzo i bez preterane priče kreću sa skupljanjem smeća koje su posetioci ostavili za sobom.

Svakog dana, ekipa od 15 radnika gradske čistoće vodila je računa o komunalnom redu na Beogradskom festivalu piva. Svakoga dana od 20 pa sve do 5 ujutru, ovi vredni momci su se trudili da iza ljubitelja muzike ne ostane smeće.

Po završetku programa bilo im je potrebno oko četiri sata da i poslednji komad otpada pokupe. Za četiri dana trajanja Beer festa, radnici Gradske čistoće odneli su ukupno oko dve tone smeća. Uglavnom se radi o klasičnom komunalnom otpadu, međutim skoro ništa od toga ne može biti reciklirano.

Na "Beer festu" smo primetili jedan vrlo zabrinjavajući trend. Posetioci festivala, mahom mladi ljudi, bili su apsolutno nezainteresovani za reciklažu. Uzalud su ekipe "Gradske čistoće" postavljale odvojene kontejnere za reciklabile, posetioci se nisu obazirali na to. Bilo je - papir u staklo, staklo u plastiku, a limenku na pod.

Uzevši u obzir da će se upravo ta generacija tokom svog života suočiti sa najvećim ekološkim izazovima do sada, njihov odnos prema smeću je najblaže rečeno zabrinjavajući. Apsolutno su nezainteresovanost za reciklažu.

Pokazalo se da savesno odlaganje otpada, uključujući i njegovu primarnu selekciju, zahteva dugogodišnju edukaciju stanovništva o štetnosti zagađenja, ali i o važnosti očuvanja životne sredine. Primer da nismo ni blizu ekološki svesnog društva govori činjenica da je ekipa Gradske čistoće podelila oko 50.000 plavih kanti namenjenih za odlaganje reciklabila domaćinstvima, međutim one su sada uglavnog pune klasičnog, komunalnog otpada.

Na edukaciji bi očigledno još trebalo raditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (1)

SVE SE SRUŠILO U TRENU: Posle 35 godina braka, čula tajni razgovor muža i saznala pravu ISTINU o njemu