ISTINA U 2.500 SLIKA ŽRTAVA: Majka još ne zna šta joj je sa sinom Dušanom Jočićem

J. ĆOSIN

15. 09. 2022. u 06:30

U SLAVU i čast poginulih i nastradalih civila, vojnika i policajaca, kidnapovanih i ubijenih 1998. i 1999. na KiM, u niškoj Voždovoj ulici broj 7, otvorena je Spomen-soba "Kosmetske žrtve - junaci otadžbine - heroji Košara".

ИСТИНА  У 2.500 СЛИКА ЖРТАВА: Мајка још не зна шта јој је са сином Душаном Јочићем

Foto: J. ĆOSIN

Deo njene stalne postavke čini više od 2.500 fotografija nastradalih tokom rata na Kosmetu i u NATO agresiji. Za porodice žrtava, kako kažu, spomen-soba biće mesto okupljanja i sećanja na najmilije i svojevrstan podstrek da se zajedno bore za pravdu i da svi zločinci budu pronađeni i kažnjeni za nedela.

- Deda je preživeo balkanske ratove, svekar Drugi svetski. Bili su zarobljeni, ali su se spasli. A, šta je sa mojim sinom Dušanom koji je nestao 1999. ne znam ni danas. Nestao je 18. juna u strogom centru Peći, bez traga i glasa. Bio je rezervista, ali tog dana kada je nestao, bio je u civilu. Poveli su njega i još trojicu drugara navodno da rade za neke Italijane. Jednog su pustili i rekli da je mnogo mlad. On je posle ispričao da su kidnapovani i da su u Domu JNA, ali nije bilo šanse da dođemo do njih - ispričala je majka Svetlana Jočić.

U ime Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, zastupnik Snežana Zdravković, ćerka otetog i ubijenog Tomislava Markovića i sestra otetog i ubijenog Novice Markovića, rekla je da će spomen-soba u Nišu biti otvorena za sve porodice žrtava, za građane Niša i cele Srbije.

- Ovde su slike žrtava civila, vojnika i policajaca, koje su od 1998. do 2014. kidnapovali i ubili teroristi tzv. OVK i NATO agresori. Slike će vam reći ono što mi nećemo stići da kažemo, slike govore istinu. A istina je da je nad našim najbližima počinjen zločin. Mi, njihove porodice, čekamo pravdu gotovo četvrt veka. To možda zvuči mnogo, ali nama se čini kao da se desilo juče. Ovu spomen-sobu smo dugo želeli da otvorimo, da bismo prikazali istinu, zato želimo da se zahvalimo i gradonačelnici Niša koja nam je pomogla i stala uz nas - rekla je Zdravkovićeva.

Zahvalnicu je gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski uručila Milanka Remištar, čiji je sin Nenad nastradao 1999. O njoj i sudbini njenog sina pre mnogo godina pisala je i izveštavala i sama gradonačelnica, tada novinar RTS. Sećanje na taj događaj i borbu majke Milanke da sazna gde joj je kidnapovani sin, rasplakalo je i samu gradonačelnicu.

- Sada majčinski govorim, a bila sam svedok na koji način je ona kao majka tražila svoje dete, a nije ga našla. Našla ga je posle mnogo godina, kada ga je i sahranila. Ovo je bila naša moralna obaveza da ljudima, porodicama, kojima ne možemo na ovaj način da nadoknadimo žrtve, ali da kažemo svim ovim ljudima na fotografijama, a njih je 2.500, da ih nismo zaboravili. To je naša obaveza prema porodicama svih koji su stradali na KiM, a da neki zločinci ni danas nisu pronađeni, niti se znaju njihova imena. Znamo, međutim, da je država Srbija uradila sve što se od nje tražilo, samo da se pravda zadovolji. Verujem da će i posetioci videti kolika je bol porodica nastradalih, ali i svih nas, jer ovi ljudi su tada, 1998. i 1999. čuvali našu slobodu - rekla je Sotirovski.

TROBOJKA VIDLjIVA SA KORIDORA 10

- MNOGE sam žrtve lično poznavala. Ovu prostoriju Grad je opredelio za Udruženje kidnapovanih i ubijenih, u nadi da će im makar malo ublažiti bol. Niš je i jednom bulevaru dao naziv "Heroji sa Košara", a jedan veliki kružni tok koji izlazi na taj bulevar biće opremljen velikim jarbolom i srpskom trobojkom koja će da se vidi sa Koridora 10. Osim toga, postavićemo tzv. granični kamen na tom kružnom toku sa uklesanim prvim godinama, 1998. i 1999, kada su prve žrtve kidnapovane i ubijene - najavila je Dragana Sotirovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)