MOJ NIKOLA JE NEVIN, NIJE NAUČEN DA MRZI: Potresna ispovest majke Nikole Nedeljkovića

D. ZEČEVIĆ

08. 09. 2022. u 07:00

U SUD u Prištini došli smo prekjuče očekujući oslobađajuću presudu, budući da je advokatica Jovana Filipović dokazala da nemaju nikakve dokaze protiv našeg sina i da su izjave svedoka policajaca bile potpuno kontradiktorne. Verovatno su im pričali kako treba da svedoče, a jednog od njih videla sam kako, tokom suđenja, priča sa tužiteljkom, dok mu ona klima glavom. Zato smatram da je ova presuda politička i da je ovako mogao proći bilo ko od prisutnih Srba za Vidovdan na Gazimestanu.

МОЈ НИКОЛА ЈЕ НЕВИН, НИЈЕ НАУЧЕН ДА МРЗИ: Потресна исповест мајке Николе Недељковића

FOTO: Novosti

Ovim rečima Slobodanka, majka Nikole Nedeljkovića (20), mladića iz Beograda uhapšenog na Gazimestanu 28. juna, komentariše presudu Osnovnog suda u Prištini, kojom je u utorak Nikoli izrečena kazna od osam meseci zatvora. I dok podseća da je optužen za navodno izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti, mladićeva majka ističe da su na suđenju jedini svedoci bili pripadnici kosovske policije, koji nisu posedovali nikakve dokaze.

- Nemoguće je da su ta tri policajca videla nešto što ostalih oko 150 prisutnih tog dana na Gazimestanu nije, odnosno da nijedna od kamera kojima je pokriveno to područje nije uspela da snimi nekakav dokaz protiv mog sina. Nisu uspeli, jer on ništa nije uradio, osim što se sa grupom mladića slikao sa srpskom zastavom, koju je za te potrebe uzeo od prisutnih na platou pored spomenika. Svoju zastavu, kao i dokumenta, ostavio je u rancu, u autobusu kojim je stigao - pojašnjava Slobodanka detalje koji su prethodili hapšenju njenog sina.

On je, kaže, i ranije odlazio u posetu manastirima na Kosovu i Metohiji, koji su na njega ostavili izuzetan utisak, baš kao i naš narod na Kosmetu. Upravo zato je i krenuo na Gazimestan sa željom da tamo obeleži Vidovdan, ali sa saznanjem da bi bilo koji eksces izazvao problem srpskom narodu na KiM.

- On je sa tom mišlju i krenuo iz Beograda i rekao mi je da ne bi mogao da uradi ništa što bi naškodilo našem narodu. Zato smo i bili šokirani kada je moj suprug na vestima pročitao da nam je Nikola uhapšen. Moj Nikola nije vaspitan da mrzi - dodaje Slobodanka.

I dok ističe da je njen sin psihički jak i da je uprkos nezvaničnim ponudama da prizna krivicu kako bi mu smanjili kaznu to odbio, jer se ne oseća krivim.

- Ovaj slučaj je politizovan, jer se svako ročište u sudskom postupku vezivalo za pregovore Beograda i Prištine, pri čemu su svako naredno odugovlačili - dodaje ova majka i kroz suze kaže da je Nikola tešio nju i supruga kada bi ga posetili u pritvoru.

Nikola, kaže ona ponosno, uz studije na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu, zarađuje za život ne libeći se poslova koje dobija preko Omladinske zadruge.

- Nadamo se samo da će Apelacioni sud razmotriti slučaj i uvideti da je naše dete osuđeno bez ijednog dokaza i uzeti u obzir da su izjave svedoka bile kontradiktorne i da će doneti zakonski ispravnu odluku - naglašava Slobodanka, dok napominje da je na listi prioriteta za operaciju srca, ali da neće otići na hirurški zahvat dok joj sin ne izađe iz zatvora.

- Iako nismo nešto imućni, svakog ponedeljka kada su bili termini za posetu, suprug i ja smo prelazili po 700 kilometara kako bismo ga videli na pola sata. Ali meni je tih pola sata preče nego bilo šta u životu - kaže Slobodanka i dodaje da brigu sa njima dele i dve ćerke, Nikoline sestre.

Naglašava da njena porodica ima punu podršku države Srbije, Kancelarije za KiM, ali i svih čestitih ljudi u zemlji.

POMOĆ ZA BOLESNU DECU

MOJ Nikola otišao je na Kosmet kao dete, a vratiće se kao zreo čovek. Mislili smo da sudu dostavimo da nam se sin bavi humanitarnim radom, da nema nikakvih kazni, niti se protiv njega vodi neki postupak, ali to očigledno nema svrhe - kaže ova zabrinuta majka i ističe da je Nikola i dobrovoljni davalac krvi, da pomaže lečenje bolesne dece, da je pomoć predsednika države uplatio u humanitarne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OTEŽANO DISANJE, GLAVOBOLJE, UBRZAN RAD SRCA... Beograđani se žale na brojne tegobe, lekar objasnio o čemu je reč i kako možemo sebi pomoći