I PRIVATNICI ĆE IMATI UVID U ZDRAVSTVENI KARTON: Integracija privatnog i državnog zdravstva kroz informacioni sistem

Novosti online

26. 08. 2022. u 09:34

U SRBIJI će početkom sledeće godine biti uveden novi informacioni sistem koji će omogućiti integraciju privatnog i državnog zdravstva, pa će i privatni i državni lekari imati uvid u istoriju bolesti pacijenta, njegov zdravstveni karton i sve intervencije i vidove lečenja, najavila je juče za Tanjug Sanja Radojević Škodrić.

И ПРИВАТНИЦИ ЋЕ ИМАТИ УВИД У ЗДРАВСТВЕНИ КАРТОН: Интеграција приватног и државног здравства кроз информациони систем

Foto P. Milošević

To će smanjiti dupliranje terapije i troškove, kako za državu, tako i za pacijente.

- Samo izabrani lekar propisuje lek koji se o trošku države izdaje u apoteci, ali će se putem elektronskog recepta koji se sada uvodi i kod privatnika onemogućiti dupliranje propisivanja terapije - pojasnila je direktorka RFZO. - Često se dešavalo da pacijenti kod privatnog lekara dobiju potpuno isti lek za istu indikaciju samo pod nekim drugim nazivom, a taj lek nije na listi lekova, što znači da nije o trošku države. Na primer, za smanjenje masti koristi se "sortis" koji nije na listi lekova, ali jeste "atakor", koji ima potpuno isto dejstvo.

Sada građani, ako im privatnik propiše "sortis", u apoteci plaćaju lek, umesto da dobiju "atakor".

- To će biti onemogućeno uvođenjem informacionog sistema i obezbeđivanjem potpuno identičnih informacija i privatnom i državnom zdravstvu, jer će se videti da pacijent može da dobije lek koji je o trošku države - rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)