"SABOR" SE VRATIO KUĆI: Slika Vlaha Bukovca posvećena borbi Srba za očuvanje identiteta ponovo u Muzeju Vojvodine

J. S.

18. 08. 2022. u 17:22

NEKE slike imaju izuzetnu umetničku vrednost, a neke su i više od toga jer predstavljaju dragoceno svedočanstvo o jednom istorijskom periodu.

САБОР СЕ ВРАТИО КУЋИ: Слика Влаха Буковца посвећена борби Срба за очување идентитета поново у Музеју Војводине

Igor Mirović i Aleksandar Vulin pored dragocene slike, Foto Pokrajinska vlada

Takvo delo je ulje na platnu "Blagoveštenski sabor 1861" Vlaha Bukovca iz kolekcije Muzeja Vojvodine u Novom Sadu koje je 1993. godine ukradeno, a pre tri dana pošto je pronađeno u Ženevi, predato srpskim zvaničnicima.

Sliku je juče popodne ministar MUP-a Aleksandar Vulin simbolično predao predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću. Prethodno je delo, dovezeno u kombiju, uneto u zdanje Banovine, pažljivo raspakovano i najzad - ponovo izloženo.

Unošenje platna u zdanje Banovine, Foto Pokrajinska vlada

 
 

- Oni koji su davne 1993. godine ovu sliku oteli od srpskog naroda mislili su da smo je zaboravili, ali nikada nije prestala potraga za njom. Operativci SBPOKA nisu zaboravili i našli su je - rekao je Vulin dodajući da mu je velika čast što se našao na čelu MUP-a u trenutku kada je ovo važno delo konačno pronađeno.

Istakavši da je reč o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od najvećih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje, Mirović je naglasio da kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike.

Bukovčev potpis ćirilicom , Foto Pokrajinska vlada

- Ovo platno je pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora, na njemu su velikani Srpske Vojvodine koji su bili nosioci jedinstva, zajedništva i ideje koja je krunisana u novembru 1918. godine - ideje prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji - rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Delo je urađeno po porudžbini povodom četrdesetogodišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 7. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Srbi u Ugarskoj rascepkani po oblastima, sabrali su se tada ogorčeni i zabrinuti za svoj identitet zbog ukidanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata.

Akademik Vlaho Bukovac (1855-1922) rodom iz Cavtata prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenih verodostojnika, plemstva, lidera političkih stranaka i drugih najuglednijih Srba toga vremena među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 sa 192 centimetra. U desnom donjem uglu Bukovac se potpisao ćirilicom.

OSAM SATI PRED PUBLIKOM

KAKO je "Novostima" kazala direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac, danas od 10 do 18 sati u ovoj ustanovi kulture ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju ovo delo. Potom će ono biti predato ekspertima za restauraciju i konzervaciju. "Sabor" neće biti vraćen u dvorac u Čelarevu odakle je ukraden već će postati deo stalne muzejske postavke u Novom Sadu.

BONUS VIDEO - STEFAN MILENKOVIĆ ODUŠEVIO PUBLIKU: Čuveni violinista nastupio na Danima piva u Zrenjaninu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)