UBIJENI JER SU VOLELI ŽIVOT: U Crkvi rođenja presvete bogorodice u Goraždevcu pomenom juče obeleženo 19 godina od stradanja srpskih dečaka

D. Z.

14. 08. 2022. u 07:30

POMENOM u Crkvi rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu obeleženo je juče 19 godina od ubistva srpskih dečaka, Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12).

УБИЈЕНИ ЈЕР СУ ВОЛЕЛИ ЖИВОТ: У Цркви рођења пресвете богородице у Гораждевцу поменом јуче обележено 19 година од страдања српских дечака

Na grobu stradalih dečaka, Foto D. Z.

Tog 13. avgusta 2003. godine, albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja pucali na grupu od 80 dece, koja su se kupala na Bistrici. Ubili su Panteliju i Ivana i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Ni posle skoro dve decenije počinioci ovog zločina nisu pronađeni, a Euleks je 2010. i zvanično prekinuo istragu.

Vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji je služio pomen, rekao je da tuga zbog stradanja dece ostaje u dubini duše.

- Okupili smo se zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo, i nepravda, imala snage da se raduju životu, pritisnuta uza zid, u neki ćošak postojanja - poručio je Ilarion.

- Ta deca nisu odustala od svoje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti, nisu pristali da se zagledaju u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu.

Ivan Jovović/Pantelija Dakić, Foto Privatna arhiva

Otac Pante Dakića Milosav je naglasio da je prošlo 19 godina tuge, a da ne može od ubica da očekuje da pronađu krivce, ali se nada da će se država Srbija i predsednik zalagati da krivci budu pronađeni.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je prošlo 19 godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i 19 godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi.

- Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se, nažalost, sprovodi i danas - naveo je Petković.

- Posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

PRAVDA ZA SRBE NEDOSTIŽNA

UBISTVO i ranjavanje srpske dece pre 19 godina i nerasvetljavanje jednog od najmonstruoznijih zločina nad Srbima na Kosovu, pokazatelj je koliko je pravda za Srbe nedostižna - poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

- Svaki zločin ima ime i prezime onog koji ga je počinio. Za mnoga nedela koja su nam učinjena ni dan danas nismo dobili odgovore ko ih je počinio. Najviše ćute oni koji su imali i zadatak da ih rasvetle. Da postoji volja da se počinioci ubica dece adekvatno kazne, to bi odavno bilo urađeno. Dok god nemamo imena ubica srpskih žrtava, do međusobnog pomirenja i poverenja ne može doći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost