PETKOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U GORAŽDEVCU: Deca ubijena i ranjena u Bistrici su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na KiM

Tanjug

13. 08. 2022. u 09:52

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković podsetio je da se danas navršava 19 godina od terorističkog napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu.

ПЕТКОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА У ГОРАЖДЕВЦУ: Деца убијена и рањена у Бистрици су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на КиМ

Foto Tanjug

- Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi. Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas - naveo je Petković u saopštenju.

Pored pokazatelja da zlo ne spava, direktor Kancelarije za KiM naglašava da posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

Foto Tanjug

- I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ''prevrnuti svaki kamen'' da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni - naveo je Petković.

Foto Privatna arhiva

Bez obzira na godine koje su prošle, istakao je on, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.

Foto Privatna arhiva

- Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini - kazao je Petković.

Foto A. Sahanić

- Zato, još jednom danas želim da naglasim da su istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

U oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

BONUS VIDEO:

17. MART PREDSTAVLjA ZLOČIN BEZ KAZNE: Petar Petković u Gračanici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije