ODMOR U ŽARIŠTIMA KORONE: Sve više inficiranih, sa letovanja u Grčkoj i Crnoj Gori mnogi se vrate sa kovidom

B. Radivojević

10. 08. 2022. u 08:00

VEĆINA stanovnika Srbije koji ovih dana kreću na odmor putuje u najveća žarišta korone - Grčku i Crnu Goru. Ove dve zemlje na evropskoj listi trenutno su i zvanično rekorderi po učestalosti infekcije: Grčka sa prosečno 1.201 novozaraženim na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana, a Crna Gora sa 1.001.

ОДМОР У ЖАРИШТИМА КОРОНЕ: Све више инфицираних, са летовања у Грчкој и Црној Гори многи се врате са ковидом

Broj novozaraženih veći od 7.000 dnevno, Foto P. Milošević

Sa takvim epidemiološkim pokazateljima na ovim destinacijama, velika je verovatnoća da se mnogi sa letovanja vraćaju zaraženi. Činjenica na koju ukazuju epidemiolozi - da mnogi uopšte nemaju simptome ili su kliničke slike blage, pa ne miruju, dodatno doprinosi širenju infekcije, a već na dnevnom nivou imamo parametre za koje se mislilo da se neće ponoviti.

Dvocifreni brojevi preminulih, koji su iznenađenje samo za laike, očekivani su u situaciji kada imamo oko 5.000-6.000 potvrđenih slučajeva infekcije za dan. Čim se omikron, koji je kod nas dominantan još od aprila, sa mlađih spustio na starije već narušenog zdravlja, povećao se i broj fatalnih ishoda. Među gotovo 700 hospitalizovanih, većina su stariji građani koji su u kovid centre transportovani iz drugih bolnica, gde su lečeni od drugih bolesti ili operisani.

- U našim kovid-objektima i bolnici u Kruševcu je 176 pacijenata, to su hronični bolesnici i prvi put od kada je bolest ušla u naše živote, ne boluje se i ne umire zbog kovida, već se umire sa kovidom, zbog pridruženih bolesti - primećuje dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

- To su stariji ljudi, od 65 i 70 godina, neki imaju više i od 90 godina. Reč je o pacijentima posle šlogova, posle operacija, zatim tu su kardiološki pacijenti sa srčanom slabošću ili oni koji dugo boluju od plućnih bolesti.

Virus je svuda i u svim starosnim grupama - od tek rođenih beba, koje se zbog potencijalnog rizika leče bolnički, do najstarijih. U mnogim sredinama ponovo "padaju" dnevni rekordi. Tako su u ponedeljak u Nišu registrovana 352 novozaražena pacijenta, što je najviše u ovom talasu, kaže Perišić, i prvi put da je pređen broj od 350 novozaraženih za 24 sata.

- Unutar objekata Kliničkog centra imamo kovid na pedijatriji i ginekologiji. Nakon otpuštanja tri porodilje u ponedeljak, ostale su još dve, klinička slika kod njih je blaga, bebe se rađaju zdrave i trudimo se da ih što pre posle porođaja pustimo kući - rekao je dr Perišić.

- Imamo odojčad i decu starosti pet, 10 ili 15 godina, pravilo je da je kod svih njih laka klinička slika.

VIŠE OD 300 PREGLEDA DNEVNO

U KOVID-ambulantama broj pregleda premašuje 300 za dan, a visok je i procenat pozitivnih. U Vranju je, recimo, infekcija u ponedeljak potvrđena kod 189 ili 39,9 odsto od ukupno 479 testiranih za 24 sata, dok je na teritoriji Zavoda za javno zdravlje Pirot u proteklih sedam dana pozitivnost bila 42 odsto.

POZITIVNO 40 %

U SRBIJI je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.265 novih slučajeva zaraze virusom korona i to na osnovu 18.839 testiranih uzoraka. Pozitivno je gotovo 40 odsto testiranih! Na bolničkom lečenju su 683 pacijenta, od kojih su 34 na respiratoru. Od posledica kovida preminulo je deset obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024