TREĆINA SA KORONOM STARIJA OD 80 GODINA: Medicinari kovid-bolnice u Kruševcu za "Novosti" svedoče - ovaj talas epidemije "kosi" najstarije

Sofija Babović

08. 08. 2022. u 10:00

ČAK 30 odsto pacijenata hospitalizovanih u kovid-bolnici u Kruševcu starije je od 80 godina, a među njima osmoro ima više od 90 godina!

ТРЕЋИНА СА КОРОНОМ СТАРИЈА ОД 80 ГОДИНА: Медицинари ковид-болнице у Крушевцу за Новости сведоче - овај талас епидемије коси најстарије

OPREZ Ulaz u crvenu zonu, Foto S. Babović

Možda je aktuelni epidemiološki talas pogodio nešto manji broj ljudi, što potvrđuju brojke u prethodna 24 časa, od 4.182 novoinficirana i, nažalost devet  preminulih na teritoriji cele Srbije, ali njihovo lečenje je i dalje kompleksno.

- Mi smo i u prethodnom talasu imali slične karakteristike sa starosnom strukturom naših pacijenata, ali je ovaj talas ipak prevazišao prethodni - kaže za "Novosti" dr Vladan Cvetanović, direktor kovid-bolnice.

- Pacijenti koji su stariji od 80 ili 90 godina imaju mnoštvo pridruženih oboljenja. Da ne govorimo o pacijentima koji su primljeni nakon hirurških intervencija ili su uoči intervencije postali kovid-pozitivni. Lečenje otuda iziskuje multidisciplinarni pristup, odnosno angažman interniste, neurologa, specijaliste fizikalne medicine, prisustvo anesteziologa kod najtežih slučajeva. Tako da je to dalje teška borba za nas.

STRUKA Dr Vladan Cvetanović, Foto S. Babović

U crvenoj zoni ovdašnje kovid-bolnice zatičemo postelje u kojima leže hirurški, srčani, neurološki, onkološki pacijenti... Svima je zajedničko da se usled godina i bolesti veoma teško ili gotovo nimalo kreću. Kraljevčanka Lidija Dumbelović je sa 63 godine među najmlađim pacijentima.

- Virus mi je potvrđen u kraljevačkoj bolnici, gde sam otišla najviše zato što su me bolele noge, tako je sve krenulo - priča nam Lidija.

- Dosta sam se čuvala, jer imam i povišen šećer i pritisak. Ipak sam na kraju dobila koronu. U Kruševcu sam od srede uveče. Primam terapiju i bolje se osećam.

Poput Lidije, mnogobrojni pacijenti se zbog pobošljanja nadaju brzom oporavku i povratku svojim kućama. Do bolnice, međutim, i dalje redovno stižu kovid pozitivni pacijenti iz gradova u okruženju, koji su na hroničnom programu dijalize. Manji broj zahteva i akutno lečenje bubrežne insuficijencije.

- U bolnici se ukupno leče 163 pacijenta i u poslednjih nekoliko dana održavamo taj broj od 160 do 170, budući da je broj prijema i broj otpusta ekvivalentan - navodi dr Cvetanović.- Broj hospitalizovanih nije otuda dramatično porastao, jer dnevno imamo oko 20 prijema, ali i oko 20 otpusta.

Iako, srećom, u ovom talasu nema masovne dramatične borbe za svaki dah, o čemu su "Novosti" iz kruševačke kovid-bolnice izveštavale od decembra 2020, kada je ova zdravstvena ustanova primila najteže raspiratorne infekcije izazvane kovidom 19, stručnjaci podsećaju na nepredvidivost virusa i na moguće pouke, koje se mogu izvući iz aktuelnog epidimiološkog talasa.

- Struktura naših pacijenata trenutno dovodi do zaključka da je u pitanju najranjivija grupa kod koje četvrta doza vakcine može dobiti pun značaj, zato što će ih zaštititi da ne dođe do hospitalizacije - zaključuje dr Cvetanović.

REANIMACIJA I NA ULAZU

KAPACITET kovid-bolnice u Kruševcu iznosi 500 postelja i u više talasa dešavalo se da su gotovo sva mesta na intenzivnoj,odnosno poluintenzivnoj nezi, bila popunjena.

Pacijenti sa bezmalo najtežom kliničkom slikom u zemlji, neretko transportovani iz drugih zdravstenih ustanova iz centralne i južne Srbije, sa minimalnim šansama da prežive, pristizali su u ovu ustanovu. Mnogi su reanimirani i na samom ulazu u bolnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april