SPECIJALNI DODATAK - BOMBARDOVANJE ZBOG KONTROLE NAD SRBIJOM: Doneli odluku o otcepljenju Kosova još u vreme kada se Bosna odvojila

Piše: Mile BJELAJAC

08. 08. 2022. u 22:45

JOŠ JEDAN KOMPETENTAN svedok, komandant snaga Kfor na Kosovu, general Fabio Mini, svedoči da je "humanitarni rat" na Kosovu bio rezultat niza racionalnih i logičkih mišljenja koja su pokrenule emotivne manipulacije.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - БОМБАРДОВАЊЕ ЗБОГ КОНТРОЛЕ НАД СРБИЈОМ: Донели одлуку о отцепљењу Косова још у време када се Босна одвојила

Foto: „Novosti“

 "On je skoro savršen rezultat kampanje psihološkog rata koju su vodili naši kreatori politike... Od početka je bilo jasno da Milošević ne predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost, već da koristi metode svog prethodnika Tita u pokušaju da sačuva mozaik koji se raspadao... Bilo je jasno da su Amerika i Velika Britanija donele odluku o otcepljenju Kosova još u vreme kada se Bosna odvojila...

Ovaj rat, u trajanju od 78 dana, nazivan je na sve moguće načine osim rata, koji će omogućiti drastično rešenje. Žao mi je ... da je rešenost KFOR da sačuva prava svih instrumentalizovana i da je više od 300.000 vojnika, koji su mislili da učestvuju u procesu stabilizacije i uspostavljanja mira, poslužilo samo da se kupi vreme i potroši novac za nasilno rešenje, koje je bilo unapred planirano i koje ne rešava ništa. Žao mi je što se naša vojna upornost u tome da branimo prava svih danas svodi na odbranu prava jedne strane na štetu druge" (Ispovest komandanta NATO, Fabio Mini: "Smeta mi samo licemerje prema Kosovu", "Politika", 8. jun 2007; Preneto iz: Il Manifesto, Rim. Intervju vodio Tomazo di Frančesko).

Stroub Talbot, pomoćnik državnog sekretara Madlen Olbrajt će 2005. godine, odgovarajuću "mnogim komentatorima i političkim liderima, koji se pitaju da li NATO treba da ode u časnu penziju, završavajući svoju izvornu svrhu", napisati - NE. U svom širem odgovoru upravo razotkriva skrivenu pozadinu kampanje 1999. i njen dugoročni značaj, tačnije smišljenu nameru da se po istom modelu nastavi dalje:

Foto: iz knjige „Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa“

Ostaci uništene Crkve Sv. Nikole u Đurakovcu, 1999. godine

"NATO JE PRVI PUT krenuo u rat napadajući režim koji je brutalizovao nacionalnu manjinu ... ali ... Milošević jeste u zatvoru Haškog suda, ali njegova sorta predatorskih tirana nije istrebljena. Rat će se nastaviti ako je to potrebno, s vremena na vreme kao deo šireg napora da se zaustave agresije i krvoločnost diktatora, uspostavi red nasuprot haosu, uopšte, da se odbrane interesi i nametnu opšte norme na ostvarenju - međunarodne zajednice".

Ovo je upravo suprotno od onoga u šta su lideri Sjedinjenih Država, i deo evropskih, pokušali da ubede svet u aprilu 2000. godine - da je Kosovo izuzetak i da se ubuduće neće izlaziti iz okvira UN.

Foto: Privatna arhiva Ž. Jovanovića

Ričard Holbruk i jedan od vođa OVK Ljuma Hadžiju

Francuski istoričar i geopolitički analitičar Aleksis Trud, skreće našu pažnju na analize Džejmsa Kurta, stručnjaka za geostrategiju, koji u svojoj knjizi potvrđuje mnogo od prethodno navedenog. Prema Kurtu, taj "prvi rat u eri modernizacije" nema direktne veze sa srpskom pokrajinom, a humanitarni izgovor podržavan je samo u nekim intelektualnim i medijskim sredinama. Kurt smatra da "na Kosovu, kao i na drugim stranama, Sjedinjene Države povezuju ekonomske i bezbednosne ciljeve, instrumentalizujući međunarodne organizacije". Srbija, na raskršću geostrateških pravaca, morala je biti potčinjena.

"Trebalo je, dakle, osigurati kontrolu Srbije, čak i po cenu trajne ekonomske destabilizacije i pada Miloševićevog režima."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!