ZAKLJUČALI VRATA DOMA: Inspekcija nije juče uspela da uđe u ustanovu za stare u Krnjači, koja radi nelegalno

E. V. N.

03. 08. 2022. u 06:00

INSPEKCIJA socijalne zaštite, policija i inspektori za rad juče su naišli na zaključana vrata Doma za stare "Rojal" u Krnjači i tako im je onemogućeno da uđu kako bi, po prijavi bivših radnika i stanara, izvršili nadzor nad radom tog doma i videli uslove u kojima borave njihovi korisnici.

ЗАКЉУЧАЛИ ВРАТА ДОМА: Инспекција није јуче успела да уђе у установу за старе у Крњачи, која ради нелегално

Foto Privatna arhiva

S obzirom na to da je u ovakvim situacijama ulazak moguć samo uz dozvolu suda, predstavnici nadležnih organa nisu mogli da uđu u objekat. Ulazak inspektora sprečila je grupa korpulentnih momaka.

Nadležni su po tri osnova krenuli u kontrolu "Rojala" - dom nema licencu za rad, negovateljice i kuvarice rade na crno, a stanari su, prema tvrdnjama njihovih rođaka, konstantno maltretirani. Korisnici ovog doma u Krnjači, kako navode bivši zaposleni, danima gladuju, a zbog neadekvatne nege, mnogi su dobili šugu. Bilo je, kažu, i smrtnih slučajeva, jer je radnicima zabranjeno da pozovu Hitnu pomoć kada nekom od stanara pozli.

Ovaj dom za stare gotovo tri godine radi na crno, bez licence, nema ga na listi zvaničnih ustanova, na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako tvrde u ovom ministarstvu, inspekciji socijalne zaštite već je i ranije prijavljeno postojanje ove ilegalne ustanove.

S druge strane, na sajtu "Rojala" piše da poseduju dozvolu za rad, ali dokument koji to potvrđuje nisu objavili. Vlasnik je, kako tvrde nadležni, podnosio zahtev, koji je odbačen zbog neispunjavanja uslova i standarda, pa je inspekcija socijalne zaštite preduzela sve mere iz svoje nadležnosti.

U domu boravi četrdesetak korisnika koje lekar, iako su u poodmaklim godinama i većina sa po nekoliko dijagnoza, prema podacima porodica, obilazi samo jednom mesečno. O njima brine nedovoljan broj negovateljica, a kuvarice se, kako saznajemo, dovijaju na razne načine kako bi im sa manjkom namirnica pripremile obroke. 

LICENCA IMA ROK TRAJANjA

LICENCIRANI domovi za stare u Beogradu su dužni da sve uslove koji su bili potrebni da bi se dozvola dobila ispunjavaju i u toku njenog važenja. Prvi put dobijena dozvola važi pet godina, a posle relicenciranja šest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu