KIŠA NE PRESTAJE DA PLJUŠTI: Šta ako nevreme dočekate u automobilu i zaglavite se na putu? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 07. 2022. u 21:31

AUTOMOBIL nije čamac, ali su mnogi pokušavali da voze svoje četvorotočkaše tokom velikog nevremena u Beogradu pa su se zaglavljivali na saobraćajnicama koje su za tili čas pretvorene u prava jezera.

КИША НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ПЉУШТИ: Шта ако невреме дочекате у аутомобилу и заглавите се на путу? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: MUP

Velika količina padavina sručila se večeras na Beograd i izazvala haos na mnogim saobraćajnicama. Pre manje od mesec dana, tačnije 5. jula, imali smo još goru situaciju, kad su evakuisani ljudi iz kuća i automobila, a neka vozila bila su potpuno pod vodom.

Srećom, za sada nije bilo spasavanja vozača i putnika iz gotovo poplavljenih automobila, kao što je to bio slučaj pre nekoliko nedelja u Zemunu i na Novom Beogradu. Voda nije nadošla toliko da preplavi vozila, ali je bila dovoljno duboka da izazove paniku.

Zato nije zgoreg posavetovati vozače kako da se ponašaju za volanom u sličnim situacijama pogotovo što meteorolozi najavljuju novo nevreme širom Srbije danas i sutra, piše Blic.

 Samo da voda ne uđe u motor

Saobraćajni inženjer Vladimir Simidžija ističe da vozači prvenstveno moraju ostati smireni tokom nevremena.

- Prvo i osnovno, automobil nije čamac. Ako pokušamo kolima da pređemo jezero na Adi Ciganliji potonućemo. Zato je vožnja u uslovima ekstremnih padavina velika glupost. Ako kiša pada toliko da ne možete jasno da vidite put trebalo bi da se zaustavite. Po pravilu što je kiša jača, kraće traje - naglašava Simidžija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Po ekstremno poplavljenim saobraćajnicama ne treba voziti.

- Kada voda nadođe do nivoa vrata od automobila treba ugasiti motor. Ključno je da motor ne usisa vodu umesto vazduha. U tom slučaju može doći do katastrofalne štete. Treba znati da mesto gde motor usisava vazduh nije isto na svim vozilima. Zato je najbolje ne voziti po polavama već zaustaviti se strane i čekati da nevreme prođe - objašnjava Simidžija.

Veoma je važno da svi putnici napuste vozilo dok vrata još mogu da se otvore, jer ako nastavite da vozite i dubina postane sve veća, a kiša nastavi da pada, vrata ćete teže otovoriti i samim tim možete da se uspaničite da li ćete uopšte moći da izađete, a mogući su i fatalni ishodi.

Zaustaviti vozilo na uzvišenju

Kako kaže, prednost Beograda je što je brdovit.

- Gotovo u svim delovima grada imate uzbrdice i nizbrdice. Vozači bi u slučaju nevremena trebalo da gledaju da budu na uzvišenju i tu neće imati razloga za brigu zbog vode - podvlači Simidžija.

Najveću opasnost nose saobraćajnice pored reka koje mogu da se izliju.

- U ekstremnim situacijama postoji opasnost da voda preplavi skroz automobil i zato treba što pre napustiti vozilo - zaključuje Simidžija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!