VIKEND DONOSI PROMENU VREMENA: Meteorolog najavio hladni front koji će "oduvati" toplotni talas

Novosti online

29. 07. 2022. u 14:11

DOK i danas živa u termometru u pojedinim mestima dostiže 37 stepeni Celzijusa, meteorolozi za vikend najavljuju osveženje.

ВИКЕНД ДОНОСИ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА: Метеоролог најавио хладни фронт који ће одувати топлотни талас

Foto: D.B.

Kako prognozira meteorolog Đorđe Đurić, hladni front ''oduvaće'' tokom vikenda toplotni talas sa našeg područja i doneti dugoočekivano osveženje i pljuskove.

- Vikend donosi promenu vremena. U subotu ujutro i pre podne u većem delu Srbije sunčano. Hladni front u sklopu prostrane visinske doline sa severa Evrope već u toku prepodneva stići će do severozapada Srbije, pre svega do Bačke i doneti ovim predelima kišu i pljuskove sa grmljavinom, dok se ispred hladnog fronta u ostalim predelima Srbije i dalje očekuje veoma toplo u suvo, ali uz povećanje oblačnosti.

Posle podne hladni front nastaviće i preko ostalih predela Srbije, pa se u svim predelima Srbije u toku poslepodneva i do večeri očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Zbog ''sukoba'' vrele vazdušne mase sa juga i znatno svežije sa severa i zbog prodora svežije vazdušne mase iznad vrele podloge, atmosfera bi veoma burno odreagovala, pa bi bilo uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru - piše Đurić na svom Fejsbuk profilu.

U subotu će pre prodora hladnog fronta duvati južni i jugoistočni vetar, u košavskom području ujutro i pre podne jak.

- Pri i po prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. Maksimalna temperatura u subotu biće od 28°C na severozaapdu do 36°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C. Po prodoru hladnog fronta temperatura će u kratkom vremensokom intervalu biti u padu i za deset stepeni.

U nedelju znatno ugodnije vreme.

- Još ujutro biće nešto više oblaka, ponegde sa padavinama, a tokom dana u svim predelima smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C i posle dužeg vremena temperature će u većem delu Srbije biti ispod 30°C, osim na istoku i jugu Srbije.

- U ponedeljak ujutro u svim predelima sveže, a konačno će biti prekinut i duži niz tropskih noći u Beogradu, jer će minimalna temperatura opasti ispod 20°C. Dakle, jutro će biti vedro, uz temperature od 8 do 16°C, a maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C. I dalje će duvati pojačan severozapadni vetar.

U utorak i u sredu slično vreme, uz dva-tri stepena više temperature - biće sunčano, u Pomoravlju i na istoku Srbije uz pojačan severni i severoistočni vetar tokom dana.

- Inače, umereno toplo vreme početkom sledeće sedmice i bez vrućina biće posledica prisustva visinskog ciklona severoistočno od našeg područja, koji će prema našem području uslovljavati strujanje svežije vazdušne mase. Ipak, već od četvrtka će se nad našim područjem uspostaviti termički greben na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struji veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike.

Usled ovakve sinoptičke situacije i visokog vazdušnog pritiska, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz vedro vreme i uz maksimalne temperature preko 35°C, a prema trenutnim prognozama, narednog vikenda bilo bi još toplije i najvrelije - prognozira Đurić.

Podsećamo, RHMZ je danas izdao upozorenja na visoke temeprature i vremenske nepogode tokom vikenda.

- Danas u celoj zemlji, a sutra na istoku i jugu veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 36°C, u Beogradu danas oko 35°C - stoji u upozorenju RHMZ-a na visoke temeprature.

Takođe, najavljene su i kratkotrajne vremenske nepogode za subotu.

- Sutra se lokalno očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa grmljavinom, grad, jak i olujni zapadni i severozapadni vetar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)