DRŽIMO SITUACIJU POD KONTROLOM Doktorka Adžić: U kovid bolnici u Batajnici 203 pacijenta, sedam na respiratoru

Tanjug

28. 07. 2022. u 10:26

U KOVID bolnici u Batajnici smeštena su 203 pacijenta, od kojih je sedmoro priključeno na respirator, kaže direktorka te bolnice Tatjana Adžić i dodaje da se u narednim danima očekuje porast broja novoobolelih, a samim tim i hospitalizovanih.

ДРЖИМО СИТУАЦИЈУ ПОД КОНТРОЛОМ Докторка Аџић: У ковид болници у Батајници 203 пацијента, седам на респиратору

Dr Tatjana Adžić

Adžićeva je za Tanjug navela da pacijenti u ovoj kovid bolnici leže u sedam jedinica poluintenzivnog i jednoj jedinici intenzivnog lečenja, ali i dodaje da je situacija stabilna.

- Držimo situaciju pod kontrolom, trudimo se da imamo koliko prijema, toliko i otpusta. Naravno, postoje dani, kakav je bio jučerašnji, kada smo imali 45 novih prijema, sa 31 otpustom - rekla je Adžićeva.

Navela je da pacijenti u bolnici u Batajnici imaju srednje tešku kliničku sliku i da više od 95 odsto njih nisu ugroženi zbog pluća, nedostatka kiseonika i potrebe za kiseoničkom potporom, ali da imaju brojna druga pridružena oboljenja.

Pod time, dodala je, pre svega misli na starije sugrađane, u sedmoj, osmoj ili devetoj deceniji života, i koji imaju teška srčana popuštanja, teške respiratorne bolesti, bolesnici na hemodijalizama, onkološki, hematološki bolesnici i drugi.

Adžićeva je rekla da je u bolnici u Batajnici sedmoro bolesnika priključeno na respirator, a da ih ukupno u jedinici intenzivnog lečenja ima 13, te dodala da su na današnji dan, pre mesec dana, imali samo jednog intubiranog bolesnika.

Kada je reč o simptomima korona virusa, navela je da su to sada najčešće zapušenost nosa ili pojačana sekrecija nosa, kao i gušobolja, pa tek onda temperatura i kašalj.

Adžićeva je rekla da među zaraženima u kovid bolnici u Batajnici ima i medicinskog osoblja i napomenula da u tom slučaju oni odmah budu udaljeni sa posla i da se, ukoliko nema komplikacija bolesti, za sedam dana vrate.

Takođe, dodala je da je zdravstvenim radnicima teško raditi u mantilu, skafanderu, sa dve maske i kapom pogotovo tokom visokih temperatura kakve su bile prethodnih dana.

Navela je da su u prethodne dve i po godine pikovi talasa korona virusa otprilike trajali dva meseca, dok se broj novoobolelih nije ustalio na nekom nivou, te ukazala da se sigurno u narednih 15 dana do tri nedelje može očekivati porast broja novoobolelih na dnevnom nivou, a samim tim i porast broja hospitalizovanih.

- Za to smo spremni. Napravili smo planove za dalje otvaranje poluintenzivnih i intenzivnih jedinica i radimo non-stop, 24 sata- rekla je Adžićeva.

Istakla je da kovid ambulante odlično rade posao i dodala da podržava ideju da one rade i 24 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)