"EVROPLJANIN" SA SIMPATIJAMA O KRALJU PERI Dr Aleksandra Kolaković: Kako je francuska elita doživljavala srpske vladare

V.N.

22. 07. 2022. u 17:39

NASTAVAK prošlomesečne tribine o srpskim političarima i vladarima iz perspektive francuskih publicista i uopšte kulturnih delatnika, dr Aleksandra Kolaković posvećuje interpretaciji stavova o uglednim Srbima nakon Majskog prevrata.

ЕВРОПЉАНИН СА СИМПАТИЈАМА О КРАЉУ ПЕРИ Др Александра Колаковић: Како је француска елита доживљавала српске владаре

Foto: A. Šemić

Iz te pozicije naročito je interesantno svedočanstvo ostavio Andre Bar, novinar lista „Evropljanin", koji je pokazao simpatije prema kralju Petru I Karađorđeviću, dodajući da „tragedija koja se odigrala 29. maja nije rezultat sile, niti nepromišljenih budalaština kakvih pretorijanaca, nego je logična posledica dugovremenog očajanja i neizbežan čin kojim je narod, svestan svojih prava, u ništavilo pretvorio gospodare koji su ga umorili svojim despotizmom".

Naglasivši kako ne opravdava državni udar iz 1903. godine, Bar je rekao da „u životu naroda ima trenutaka kad ubistvo postaje dužnost!". Veoma važan podatak za istoriju francusko-srpskih odnosa jeste to što je kralj Petar bio francuski đak, ali i učesnik u Francusko-pruskom ratu, gde je kao vojnik ratovao za Francusku. Međutim, najveće simpatije kralj je obezbedio zvaničnom posetom Parizu 1911. godine, kada je za učešće u pomenutom ratu odlikovan.

Dr Kolaković ističe i pozitivne stavove koje su od francuske elite zavredili Milovan Milovanović i Milenko Vesnić kao veoma sposobni intelektualci. S druge strane, ne naročito lepe utiske ostavio je Jovan Ristić, kog je Male prepoznao kao namesnika koji je imao zaduženje da odgaja čak dva kralja, dok na pravi način nije umeo da vaspita sopstvenu decu – „imao je tri sina, svi mangupi".

Drugi izvori ga nazivaju „prvorazrednim glumcem", „najspretnijim, najneuhvatljivijim stvorenjem, pravom lijom", čovekom koji je osmislio proterivanje kraljice Natalije.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Francuzi o srpskim vladarima i političarima (drugi deo)ˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!