POVEĆAN BROJ DAVALACA MATIČNIH ĆELIJA: Što je više upisanih u Srbiji, to su veće šanse da se podudarni donor nađe u granicama naše države

Tanjug

19. 07. 2022. u 11:51

POVEĆAVA se broj upisanih građana u Registar davalaca matičnih ćelija za 70 odsto pacijenata koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, čiji život zavisi isključivo od davalaca.

ПОВЕЋАН БРОЈ ДАВАЛАЦА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА: Што је више уписаних у Србији, то су веће шансе да се подударни донор нађе у границама наше државе

Foto. Printskrin Youtube

Njihov spas su nesrodni davaoci matičnih ćelija, koji su upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Od početka kampanje "Osloni se na mene", koju je pokrenuo Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, za nepuna tri meseca upisano je novih 1.300 davalaca, što je više nego jednogodišnji prosek, saopštili su iz Registra davaoca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

 - Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja. Ko se jednom prijavi, njegovi podaci ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina. Ukoliko se ustanovi da je davalac podudaran sa nekim pacijentom kome su potrebne matične ćelije, pozivamo ga na dalju proceduru. U današnje vreme matične ćelije se mogu prikupiti na dva načina, iz periferne krvi i iz bedrene kosti. Davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije - objašnjava dr Glorija Blagojević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Foto. Printskrin Youtube

 - Registar predstavlja bazu podataka o prijavljenim davaocima koji su spremni nekome da pomognu. Kada je bolesniku neophodna transplantacija, u Registru se traži davalac koji je sa njim podudaran - objasnila je dr Glorija Blagojević.

Ona je dodala da je važno da Registar bude što brojniji, iako imamo i svetski registar, i to iz dva razloga.

Prvi je to što su, kako se pokazalo, a navode u saopštenju, humani leukocitarni antigeni na osnovu kojih se određuje podudarnost između bolesnika i davaoca sličniji između ljudi iz istih etničkih grupa, i da je pokazano da je transplantacija bolja ukoliko su i davalac i bolesnik sa istog područja.

Samo 30 posto pacijenata ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice. Za ostale, druga opcija su nesrodni davaoci, upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije ili u Međunarodni registar.

Što je više upisanih u Srbiji, to su veće šanse da se podudarni donor nađe u granicama naše države.

BONUS VIDEO:

A SADA NA POSAO: Najbolji diplomci medicinskih fakulteta u Srbiji sa ministrom zdravlja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!