PAVELIĆEV GENOCID NA KRVI SUVAJE: U selu kod ličkog gradića Srb, tragom sporenja o zvaničnom datumu i mestu antifašističkog ustanka

Milorad Bošnjak

17. 07. 2022. u 08:41

FILIGRANSKE su zaista, bile, jesu i biće granice između čovečnosti i nečovečnosti u višestoletnoj međunacionalnoj Lici! Srpskoj i Hrvatskoj. O svim časnim i nečasnim osobama sve se precizno znalo, zna i znaće se. Takva je odvajkada istinita, suštinska Lika.

ПАВЕЛИЋЕВ ГЕНОЦИД НА КРВИ СУВАЈЕ: У селу код личког градића Срб, трагом спорења о званичном датуму и месту антифашистичког устанка

Pop Predrag Pantelić, Foto M. Bošnjak

Mimo tog kodeksa časti oba naroda, srpskog i hrvatskog, još traju politička sporenja o zvaničnom, stvarnom istorijskom početku antifašističkog, antiustaškog otpora za spas života srpske čeljadi i antifašista u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Počeo je 27. jula 1941. kod gradića Srb u jugoistočnoj Lici, nakon najcrnjeg ustaškog zla u obližnjem selu Suvaja, pa u drugim selima, i s tim datumom je međunarodno priznat. Od "maspoka" 1971. deo hrvatskih političara tvrdio je da je antifašistički ustanak u Hrvatskoj počeo u Brezovici kod Siska. Od dolaska Franje Tuđmana na vlast, kao mesto zvaničnog početka ustanka uvedena je Brezovica, gde se i danas slavi pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a Srb je izbačen iz te dokazane državotvorne priče.

Dragan Rodić, Tanja Rastović, Milan Uzelac , Foto M. Bošnjak

Pomen žrtvama tog zla tek od lane organizuje Srpsko narodno veće i Srpska pravoslavna crkva. Mučne su i tužne komemoracije u crkvi Svetog Vaznesenja u Suvaji, posvećene masakru 290 njenih meštana. To nacističko zlo počinilo je 300 ustaša pod zapovedništvom zloglasnog Maksa Luburića. Zatim su se desili pokolji Srba u selima Osredci, Dobroselo, Bubanj, Nebljusi, Brotnja, Boričevac, Kruškovača, Jadovnik i tako redom, u kojima je dnevno pobijeno oko 500 osoba. Devojčice su nečovečanski, zverski zlostavljane, pa ubijene...

- Tragediju u Suvaji monstruozni um je učinio za tri sata...! Nažalost, ima podela među nama Srbima, neki ovu komemoraciju upriliče dan ranije. Opet dobro, da se nedužne žrtve i istina ne zaborave. Jedno od pitanja srpske današnjice je i ovo: koliko su se Srbi, koji su postali katolici, usrećili - deo je besede protojereja Predraga Pantelića.

Na pomenu žrtvama "endehazije" u Suvaji, tom "epicentru" ustanka protiv ustaškog zla, zatičemo političare iz redova Srba. Sa nama su: Milan Uzelac, dožupan Ličko-senjske županije Tanja Rastović, predsednica Vijeća Srpske nacionalne manjine opštine Gračac, načelnik opštine Donji Lapac Ilija Obradović i drugi. Svi iskreno, ne zbog lične ili političke promocije, odaju dužno poštovanje stradalnicima.

- Dva meseca od formiranja NDH nije bilo uniformisanih ustaša u ovom kraju.

Ni Spomenik sa imenima svih žrtava u Suvaji , Foto M. Bošnjak

Zahvaljujući časnim ljudima Hrvatima, funkcionerima tadašnjeg kotara, koji nisu hteli zlo među Srbima i Hrvatima. Ali, drugi nečasni Hrvati, traže da se iz Gospića šalju ustaše u Suvaju i ova srpska sela, redom... Prvi je uhapšen Ilija Rašeta, usledili su pozivi na prekrštavanje, pa pozivi na takozvane "javne radove" koji su u stvari bili put u masovnu smrt. Način prvih likvidacija za Pavelićeve ustaše bio je "spor" pa zato genocid nad Srbima u ovom kraju čine "brže" i masovnije. U tom monstruoznom, zločinačkom državnom programu, najpre stradaju Gornja i Donja Suvaja - podseća Dragan Rodić, predsednik Udruge antifašista ovog kraja.

SAVKA I GENERALI

U VREME maspoka ili takozvanog hrvatskog proleća 1971. komunistička liderka Savka Dabčević Kučar, u oštroj polemici sa dva generala srpske nacionalosti, i to iz Like njima pred čitavim državnim i vojnim vrhom SFRJ gromoglasno veli: - Ustanak 1941. nije dignut u Srbu, nego u Brezovici kod Siska!

- Da zna javnost cele SFRJ: Mi Srbi smo u Srbu digli taj ustanak protiv ustaškog zla, ako treba, dižemo ga opet! - uzvratio je Savki jedan od te dvojice generala, uz podršku pojedinih kolega Hrvata. To se pročulo Likom, koja je i tada, mimo zvaničnih saopštenja, strepela od novog međunacionalnog zla.

NDH ZLO I SPRDNjA

I HRVATI u Lici, osim ekstremnih, i Srbi, žele da nas i vascelu javnost, podsete na istinu o NDH. Hoće da govore, ali se boje da im objavimo imena, što poštujemo.

- Ta nacistička i fašistička tvorevina proglašena je 10. aprila 1941. Ona u svom nazivu, skraćenici NDH u svojoj suštini, nema ništa patriotsko, domovinsko, zato što je Ante Pavelić bio veleizdajnik Hrvatske! Shvatite nas poštene Hrvate, ali shvatite i NDH najpre kao zlo i sprdačinu od takozvane države. Nezavisna nije bila nikako, jer je Ante Pavelić bio najobičniji vazal, slugeranja Hitlera i Musolinija. Država nikako, jer osim zla nije imala nikakve atribute da se zove državom. Hrvatska? Ama, kakva Hrvatska koja je u Drugom svetskom ratu nastala i nestala na strašnom zlu!

ČETNIČKI

NAKON ukidanja datuma 27. jula 1941, deo vlasti Republike Hrvatske, nadasve male ultradesničarske stranke, ustanak u Srbu pokušavaju da kvalifikkuju - kao "četnički"! A ne kao ustanak patriota Srba i Hrvata, zbog spasa života dece i svih časnih ljudi od zla Pavelićevih ustaša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)