DAN NAUKE U SRBIJI: Učestvuju i naučnici iz Izraela

Tanjug

10. 07. 2022. u 21:55

POVODOM obeležavanja Dana nauke u Srbiji, u Beogradu se prvi put održava jedinstvena serija predavanja pod nazivom "Science at the Bar - Svrati na nauku", na kojoj učestvuju srpski naučnici i naučnici iz Izraela.

ДАН НАУКЕ У СРБИЈИ: Учествују и научници из Израела

Foto: Tanjug

Predavanja su počela 8. jula, a na današnjem je bilo reči o veštačkoj inteligenciji, otkriću Higsovog bozona, kao i zanimljivostima o Cirkadijalnom ritmu, odnosno biološkom ritmu u organizmu čoveka koji reguliše brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevno noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

U opuštenoj atmosferi jednog kafića na Vračaru, predavanje su održali Eilam Gros i Ziv Cvighaft sa Vajcmanovog instituta za nauku, zajedno sa docentom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Draženom Draškovićem.

Foto: Tanjug

Profesor Gros je u izjavi za Tanjug istakao značaj srpskog naučnika Nikole Tesle, istakavši da je Tesla bio genije i jedan od najvećih naučnika koji je mnogo doprineo nauci i podsetio da se njegovi pronalasci koriste i dan danas.

Cvighaft je rekao da je cilj današnjeg događaja da se o nauci govori na jednostavan i zanimljiv način i dodao da je počastvovan što je imao priliku da održi predavanje na dan rođenja Nikole Tesle za koga kaže da je jedan od najvećih naučnika ikada.

O tome šta se na Univerzitetu u Beogradu radi na polju veštačke inteligencije, njenim primenama u različitim projektima, koliko danas možemo da se oslonimo na veštačku inteligenciju i gde ona može da nam pomogne, ali tako da nam ne ugrozi živote govorio je docent Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dražen Drašković.

Foto: Tanjug

On je rekao da veštačka inteligencija može da nam pomogne u mnogim granama - medicini, industrijskim procesima, različitim granama privrede, informacijama i analizi javnog mnjenja.

 - Imamo mnogo koristi od veštačke inteligencije i ako je pametno iskoristimo imaćemo veliku šansu da budemo još bolji i efikasniji - rekao je Drašković.

Seriju predavanja pod nazivom "Science at the Bar - Svrati na nauku" organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa ambasadom Izraela u Srbiji.

Foto: Tanjug

Vršilac dužnosti direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić podsetio je da je pre desetak godina uredbom Vlade Srbije 10. jul ustanovljen kao nacionalni dan nauke i dodao je ovaj serijal predavanja samo jedna od aktivnosti ovogodišnjeg obeležavanja tog dana.

 - Iraelska franšiza pod nazivom "Science at the Bar"' ili kako smo je mi preveli ''Svrati na nauku'', koja se već nekoliko godina održava u Tel Avivu, zabeležila je veoma veliku posećenost tako da se danas oko 50 kafića utrkuje da ugoste tamošnje naučnike, pa smo rešili da to ove godine probamo u Beogradu - rekao je Krstić.

Foto: Tanjug

Naveo je da su tim povodom u srpsku prestonicu od petka došla četiri izraelska naučnika i dodao da će predavanja trajati do 11. jula.

BONUS VIDEO:

DIREKTOR “WORLD MINDS”: U Srbiji jasno vidimo napredak koji je ostvaren na polju inovacija i nauke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)