MARIJANA NAJLEPŠA „KOSOVKA DEVOJKA“: U nedelju veče održana tradicionalna manifestacija u Gračanici (FOTO

D.Zečević

27. 06. 2022. u 12:05

U OKVIRU Vidovdanskih svečanosti u nedelju uveče u porti manastira Gračanica održan je izbor za najlepšu Kosovku devojku, a ovu titulu ponela je devetnaestogodišnja Marijana Simić iz Batusa kod Kosova Polja.

МАРИЈАНА НАЈЛЕПША „КОСОВКА ДЕВОЈКА“: У недељу вече одржана традиционална манифестација у Грачаници (ФОТО

Foto: D.Zečević

Od dvanaest devojaka koje su prethodno pobedile u svojim sredinama, za prvu pratilju izabrana je Milica Mitrović iz Babinog Mosta, dok je druga pratilja Anastasija Đorđević iz Bostana kod Novog Brda.

- Sve je večeras lepota, a ta lepota se ogleda i u ovim prelepim devojkama, koje su pored prirodne lepote pokazale i onu unutrašnju, koja se ogleda u njihovom stavu, poreklu, držanju i poštovanju tradicije. Za nas su one večeras sve pobednice. Zaista jesu, samim prijavljivanjem za izbor „Kosovke devojke” koji je simbol Srbije, otadžbine, ljubavi, vere i nade - istakla je Milena Parlić, predsednica sedmočlanog žirija, dok je ovogodišnja pobednica Marijana Simić istakla da je osim ostvarenja želje da učestvuje na ovom prestižnom takmičenju, pobedom ostvarila i svoj san.

Foto: D.Zečević

Marijana Simić, pobednica

Inače, izbor za najlepšu Kosovku devojku održava se već trideset godina, a ovogodišnjoj svečanosti pored vladike Teodosija i predstavnika lokalne samouprave prisustvovalo je više stotina ljudi iz svih krajeva Kosmeta. Organizovan je i bogat kulturno-umetnički program u okvir kojeg su nastupali Danica Krstić, pevačica etno muzike, kao i brojna kulturno-umetnička društva.

Organizator manifestacije je Dom kulture u Gračanici, a pokrovitelj Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

BONUS VIDEO: 

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Naselje iz 9. i 10. veka na granici Kruševca i Trstenika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna