POTVRDA ZEMLJINE ROTACIJE: Postavka Fukoovog klatna u Zavodu za fiziku

B.B.

13. 06. 2022. u 10:55

U ZAVODU za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu, u sredu, 15. juna, u 10 časova, biće otvorena eksperimentalna postavka Fukoovog klatna, koja potvrđuje Zemljinu rotaciju.

ПОТВРДА ЗЕМЉИНЕ РОТАЦИЈЕ: Поставка Фукоовог клатна у Заводу за физику

Foto: Zavod za fiziku

Eksperiment je prvi postavio francuski fizičar Leon Fuko, 1851. godine. Kao jednostavan i efektan dokaz Zemljine rotacije, Fukoovo klatno izazvalo je veliko interesovanje, kako publike, tako i onih koji su eksperiment pokušavali da reprodukuju. To interesovanje se održalo do dan-danas, pa se veliki broj muzeja, univerziteta i javnih prostora širom sveta može pohvaliti ovom atraktivnom postavkom.

Zahvaljujući realizaciji projekta "Klati se klatno", u saradnji sa Centrom za promociju nauke i uz podršku fakulteta osnivača, u privilegovane vlasnike Fukoovog klatna od ove godine ubraja se i Zavod za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložbena postavka Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta sastoji se od čelične kugle težine oko 32 kg koja je tankom sajlom okačena o svod visine devet metara.

Postavka je kreirana tako da čak i deca mogu vrlo lako da uoče fenomen, jednostavnim praćenjem signalnih lampica koje se sukcesivno uključuju tokom precesionog kretanja klatna. Dekorativni zid koji je deo postavke na ilustrativan način informiše posetioce o istorijskom putu dokazivanja rotacije Zemlje, kao i o detaljima samog eksperimenta.  Postavka je otvorena za javnost, sa predviđenim kustosiranjem i organizovanim grupnim posetama tematski prilagođenim deci različitog uzrasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna