ČOVEK NIJE JAČI OD VODE: Spasioci upozoravaju - samo 20 odsto utopljenika su neplivači, evo kako da pomognete davljeniku

Ljiljana PRERADOVIĆ

12. 06. 2022. u 11:00

PRECENjIVANjE sopstvenih mogućnosti i nepoštovanje pravila ponašanja na kupalištima ljude dovode u rizik, a plivanjem i kupanjem na nebezbednom mestu, samim ulaskom u vodu, ulazimo u crveno.

ЧОВЕК НИЈЕ ЈАЧИ ОД ВОДЕ: Спасиоци упозоравају - само 20 одсто утопљеника су непливачи, ево како да помогнете дављенику

Foto Privatna arhiva

I najbolji plivač u tekućoj i otvorenoj vodi ne treba da ulazi kada je sam, jer mogu da se dese nepredviđene stvari. Iako se veruje da se najviše dave neplivači, njih je 20 odsto u broju utopljenika.

Iskusni, profesionalni spasilac na vodi, iz Udruženja spasilaca na vodi Vojvodine, Goran Radivojević, ovim savetima započinje razgovor za "Novosti", na početku kupališne sezone, upozoravajući da najveća opasnost od utapanja preti na neobezbeđenim mestima.

Foto N. Karlić

- Svako kupalište ima svoje specifičnosti, na bazenima i uređenim plažama poput, recimo novosadskog Štranda, postoje organizovane spasilačke službe, dok za prirodna na jezerima, rekama, barama i kanalima, kod kupača mora da postoji dodatna opreznost - upozorava naš sagovornik, iza koga je decenijski staž spasioca na ovoj najuređenijoj plaži na Dunavu.

- Neplivač nema nikakve šanse, a ukoliko je plivač, ne može na snagu da pobedi vodu, i jako je važno da ne dozvoli da ga savlada panika.

Foto Privatna arhiva

Objašnjavajući šta treba učiniti u situaciji kada se neko davi, Radivojević, kaže da je osnovno pravilo da pomognemo toj osobi, ali da pritom skroz ne ugrozimo sebe. Prema njegovim rečima u obuci za spasioce postoje dva termina, profesionalni i slučajni.

Foto N. Karlić

- Profesionalac je obučen i treniran, a slučajni, načelno mora da ima neke osnovne informacije - predočava profesionalni spasilac Radivojević, koji se pored spasavanja na vodi, bavi ronjenjem i alpinizmom.

- Profesionalni spasilac nadgleda područje i već ima razrađen plan, poseduje adekvatnu opremu, dok slučajni mora da se služi priručnim sredstvima.

Foto Privatna arhiva

Slučajni spasilac, nema bovu, ali može da koristi loptu, dušek, davljeniku može dodati bilo kakav plovni objekat ili neki predmet, dugačak štap ili uže da se davljenih uhvati i da mu tako sa bezbedne udaljenosti pomogne.

Foto Privatna arhiva

- Ipak, najbolje je da se ne dolazi u direktan kontakt sa davljenikom - navodi dalje naš sagovornik, dodajući da je skroz pogrešno utopljenika uhvatiti i vući za kosu ili udarati, jer ako neplivač krene da se utapa, potonuće odmah i smanjeno je vreme reagovanja.

- Dubina vode nije proporcionalna opasnosti od utapanja, jer se može dogoditi da osoba licem padne u blato dubine svega nekoliko centimetara i da se udavi.

Foto Privatna arhiva

Preventiva je, poručuje naš sagovornik, najbolji lek, a da je svako neuređeno i izdvojeno kupalište opasno.

BEZ ALKOHOLA I OPIJATA

ONO što kupači takođe treba da znaju, dodaje naš sagovornik, jeste da pre odlaska na plažu i plivanja, ne treba da koriste alkohol i opijate. Ukoliko su konzumirali nešto od toga, onda je potrebno da se uzdrže od kupanja.

- Uvek je važno znati i gde se ide - navodi spasilac Radivojević. - Treba izviditi mesto i da li ima još kupača, a ukoliko je sam, nipošto ne treba da ulazi u vodu.

POŠTOVATI PRAVILA ULASKA U VODU

VAŽNO je, ističe Radivojević, poštovati pravila i kada se ulazi u vodu, jer ako je telo jako zagrejano, voda 25 brže iz njega izvlači temperaturu.

- Pravilo je ulaziti po 15 centimetara po minutu, a prethodno se umiti, pokvasiti šake i vratni deo kičme, dakle, delove gde ima najviše receptora za toplotu. Svakome može da se desi da mu "pukne srce", odnosno laringospazam, i to je refleks u organizmu zbog nagle temperaturne promene, i dešava se bez obzira na životnu dob i spremnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave