BOJIM SE DA ĆE SLUČAJ PANTIĆ OTIĆI U ARHIVU: Veran Matić o opstrukciji u istrazi ubistva novinara "Večernjih novosti"

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

09. 06. 2022. u 11:00

POMAKA u slučaju procesuiranja i kažnjavanja ubica Milana Pantića, dopisnika "Novosti" iz Jagodine, nema, a da bi se predmet rešio, potrebno je otvoriti novu istragu u slučaju privatizacije cementare u Novom Popovcu, o kojoj je Pantić pred smrt pisao. Ovo bi, u najkraćem, bio stav Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, uoči 21. godišnjice ubistva našeg kolege.

БОЈИМ СЕ ДА ЋЕ СЛУЧАЈ ПАНТИЋ ОТИЋИ У АРХИВУ: Веран Матић о опструкцији у истрази убиства новинара Вечерњих новости

Foto Arhiva Novosti

Potrebno je, kaže Matić, sagledati sve namerne ili nenamerne propuste u predmetu cementare Popovac, počevši od uviđaja, pa do okončanja istrage u vezi sa akterima privatizacije. Javnost zaslužuje odgovor zašto je istraga obustavljena u vezi sa svim krivičnim delima koja su stavljena na teret osumnjičenima.

- U tom predmetu je bilo dosta materijala da se kvalitetno sprovede istraga i dođe do rezultata. Da li ima zakonske mogućnosti i prostora za novu, ne možemo dati odgovor, to mora da učini Republičko tužilaštvo. Javnost zaslužuje da zna zbog čega ništa nije urađeno povodom dodatnih dokaza dostavljenih 2013 - kaže Matić.

Što se tiče samog čina ubistva Pantića, sva saznanja do kojih je došla Radna grupa MUP, dostavljena su postupajućem tužiocu u Jagodini. Ovo tužilaštvo je otvorilo istragu, koja još traje.

- Saslušan je veći broj osoba koje su imale određena saznanja, ali je protok vremena dug, pa su i sećanja određenih svedoka izbledela. U suštini, oni potvrđuju početna operativna saznanja da je novinar Milan Pantić tražen u svom rodnom selu i da su se intenzivno interesovali gde živi. Na mestu gde je živeo uočena su N. N. lica neposredno uoči i nekoliko dana pre samog ubistva. Pomaka u istrazi nema iz više razloga, a najvažniji je uviđaj, koji nije ni rađen. Tek naknadnim uviđajem, kada je već bilo narušeno lice mesta, pristupilo se pronalaženju i fiksiranju tragova. Stanari su već bili oprali krv. Da se u samom startu uradio kvalitetan uviđaj, pronašli bi se materijalni tragovi i sada bi osobe za koje znamo da su učestvovale u ubistvu, bile procesuirane - decidiran je Matić.

Ipak, Radna grupa MUP-a došla je do osumnjičenih. Jedan nije prošao poligraf, a njegov fizički izgled u vreme počinjenog dela podudara se sa foto-robotom načinjenim neposredno posle zločina. Drugi, osumnjičen za saizvršilaštvo, nije bio pogodan za poligrafisanje.

- Kada je rađena istraga za ubistvo Slavka Ćuruvije, imali smo punu saradnju sa nadležnim tužiocem. U ovom slučaju imamo veoma malu proaktivnost nadležnog tužioca i više puta odbijanje Tužilaštva za organizovani kriminal da se uključi na bilo koji način. To uključivanje može da bude i ekspertsko, jer TOK ima najkvalitetnije stručnjake. Problem je što će najiskusniji istražitelji u ovom predmetu u skorije vreme u penziju i bojim se da će posle toga predmet otići u arhivu - kaže Matić.

Milan Pantić je ubijen na kućnom pragu, u Jagodini, 11. juna 2001. godine.

REZOLUCIJA FEDERACIJE NOVINARA

MEĐUNARODNA federacija novinara (IFJ) je, na predlog Udruženja novinara Srbije, u maju usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal da bi se nalogodavci i ubice Milana Pantića našli pred sudom. Izvršni odbor IFJ tražiće razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o toku istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024